Η δύναμη των θαλασσινών στην ψυχική υγεία

Forever Woman

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Πίτσα, τάκος, ζυμαρικά, σούσι, κινέζικο φαγητό κ.λπ., όλοι έχουμε μια προτίμηση στο τι τρώμε καθημερινά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε, αλλά ξέρατε ότι τα θαλασσινά, ειδικά τα ψάρια με μπλε πλάτη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής σας κατάστασης.

Είναι τα ψάρια με μπλε πλάτη χρήσιμα για την κατάθλιψη;

Τα ψάρια με μπλε πλάτη είναι μια διακεκριμένη κατηγορία ψαριών που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα, συνήθως ψάρια λευκού κρέατος, που τείνουν να είναι λιπαρά και έχουν πιο ελαφριά γεύση.

Μια ομάδα στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Ιαπωνίας δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια με μπλε πλάτη διέτρεχαν λιγότερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια με μπλε πλάτη (όπως τα σκουμπρί και οι σαρδέλες) είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης .

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ένα αντιφλεγμονώδες
  • Ένα Νευροπροστατευτικό
  • Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές

Πολλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για το εάν αυτό είναι αποτελεσματικό για την κατάθλιψη και εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της κατάθλιψης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Eπομένως ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε τα οφέλη τους είναι η κατανάλωσή τους. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να ζούμε μια υγιεινή ζωή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα οξειδώνονται επίσης πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή τους με τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη όπως οι πράσινες πιπεριές, τα καρότα και οι κολοκύθες.

Προσέχετε πόσο λάδι χρησιμοποιείτε!

Έρευνα που διεξήχθη από μια ιαπωνική ομάδα πήρε 1181 μεσήλικες για να παρατηρήσουν τις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όντως μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης , αλλά από την άλλη, μετά από μια συγκεκριμένη ποσότητα που καταναλώθηκε, δεν υπήρχε περαιτέρω αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιδράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορούν να εξουδετερωθούν από τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, παρόμοια με τα ωμέγα 3, είναι θρεπτικά συστατικά που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Το σογιέλαιο και το σησαμέλαιο είναι γνωστό ότι περιέχουν ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Οι άνθρωποι που καταλήγουν να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων συνήθως το λαμβάνουν από την κατανάλωση πολλών τροφών stir fry .

Τα ωμέγα 3 και 6 λειτουργούν με τρόπο που ακυρώνει το ένα το άλλο εάν καταναλώνονται με υψηλότερο ρυθμό. Και τα δύο περιέχουν σημαντική θρεπτική αξία. Αλλά η μη ισορροπημένη πρόσληψη συνδέεται με τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών του τρόπου ζωής. Ως μέτρο, τα Ωμέγα 3 και 6 πρέπει να λαμβάνονται σε αναλογία 4-5:1 .

Άτομα με καταθλιπτικές τάσεις επιλέγουν γρήγορο φαγητό

Από την άλλη πλευρά, μια ανθυγιεινή διατροφή μας κάνει επιρρεπείς στον κίνδυνο της κατάθλιψης .

Μια μελέτη που παρακολούθησε 12.000 άτομα για 6 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση των παρακάτω τροφών είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη στους ανθρώπους:

  • Επεξεργασμένα κρέατα
  • Λουκάνικα
  • Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επιδόρπια
  • Πρόχειρο φαγητό

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα γνωστά και ως τρανς λιπαρά. Η υψηλή πρόσληψή του θεωρείται ότι συμβάλλει στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα τρανς λιπαρά πρέπει να αποτελούνται μόνο από το 1% της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης τροφής ως μέτρο. Προσέξτε τα συστατικά που θεωρούνται ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Η καθημερινή μας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της υγείας μας. Μια μακροχρόνια και διαρκής υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας βέλτιστη.

Σκεφτείτε τις διατροφικές σας συνήθειες και τάσεις. Μια μικρή αλλαγή καθώς και κατανόηση στη διατροφή σας μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον.

Image by KamranAydinov on Freepik