Gluten-Free & Vegan: Νέα Διατροφικά Trends

Forever Woman

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Η αλήθεια είναι ότι τα gluten free και τα vegan προϊόντα, έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια των super market, σε συνταγές αλλά και στην ίδια την καθημερινότητά μας. Δύο τελείως διαφορετικές συνήθειες, άλλες από επιλογή και άλλες όχι τόσο, που έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αφού μέσα από αυτές ανακαλύπτουμε έναν νέο γευστικό «κόσμο»… Η γλουτένη είναι απλά μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε κάποια δημητριακά, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Αν και η αποφυγή της έχει γίνει μόδα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τη βγάλουν όλοι από τη διατροφή τους.

Διάβασε ακόμα: Γιατί πρέπει να εντάξεις το ρόδι στη διατροφή σου

Συγκεκριμένα, δύο είναι οι κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Πρώτον, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, τη δυσανεξία στη γλουτένη κατά την οποία ο οργανισμός δεν την ανέχεται και η λήψη της προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, διατροφικές ελλείψεις και αναιμία. Δεύτερον, εκείνοι που ο οργανισμός τους αντιδρά στην κατανάλωση της γλουτένης, εμφανίζοντας πιο ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα. Εάν λοιπόν δεν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, καλό είναι να μην αφαιρέσεις τις τροφές με γλουτένη από τη διατροφή σου, καθώς έτσι ίσως χάσεις βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Γενικότερα, υπάρχουν αμέτρητα gluten free προϊόντα από άλευρα και μίγματα για ψωμί και κέικ, μέχρι μπισκότα, ψωμιά και γλυκά που είναι απίστευτα νόστιμα. Υπάρχουν και τροφές που δεν έχουν ένδειξη gluten free, όμως επιτρέπονται. Αυτές είναι το πλήρες, το άπαχο και το εβαπορέ γάλα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και το γάλα σε σκόνη, το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, ψαριών και πουλερικών (φρέσκα ή κατεψυγμένα), τα αβγά και τα περισσότερα τυριά, το βούτυρο γάλακτος, η μαργαρίνη, το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο, οι ελιές, τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το κρασί, το ούζο και το κονιάκ. Όσο για τα δημητριακά και τα άλευρα; Το ρύζι και το ρυζάλευρο, το καλαμπόκι και το καλαμποκάλευρο, η πατάτα και το αλεύρι πατάτας, το αλεύρι ταπιόκας, το κεχρί, το φαγόπυρο, το ρεβιθάλευρο και το κεφίρ δεν λείπουν από το ντουλάπι όσων αποφεύγουν τη γλουτένη. Επίσης, κάτι που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν οδηγεί στην απώλεια βάρους. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να πάρεις βάρος αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες προϊόντων χωρίς γλουτένη, καθώς τα gluten free συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, περισσότερα σάκχαρα και πρόσθετα με σκοπό να βελτιώνουν τη γεύση τους.

Vegan Διατροφή

Το βλέπεις παντού. Πολλοί φίλοι σου και συγγενείς αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το κρέας αλλά και κάθε ζωτικό προϊόν, προκειμένου να ακολουθήσουν τη vegan διατροφή. Αλλά, έχεις καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει το να είσαι vegan; Η vegan διατροφή αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφές που μπορείς να ακολουθήσεις αρκεί να το κάνεις σωστά. Η εξάλειψη των ζωικών τροφών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές φυτικής προέλευσης για να μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μερικά αξιόλογα παραδείγματα, είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας μας.

Μια σωστή vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο, φολικό οξύ, αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, καλύτερη υγεία της καρδιάς, καλύτερη διάθεση και μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια αλλά και αρκετά είδη καρκίνων. Το αδυνάτισμα εδώ γίνεται μια εύκολη υπόθεση, όπως και το να χάσεις περιττό λίπος. Φυσικά, ό,τι είναι vegan δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό, όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες για παράδειγμα. Για αυτό, είναι σημαντικό όταν πάρεις την απόφαση να αλλάξεις την διατροφή σου και μετέπειτα ολόκληρο τον τρόπο ζωής σου, πρώτα να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο που θα σε βοηθήσει για ένα καλό ξεκίνημα!