Που βρίσκεται ο ονειρικός προορισμός?
ο Γιορκ (αγγλικά: York), αναφερόμενο και εξελληνισμένα ως Υόρκη, είναι παλαιά, περιτειχισμένη πόλη της Αγγλίας, κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ουζ (Ouse) και Φος (Foss) στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ. Η πόλη έχει μακρά ιστορία αποτελώντας το υπόβαθρο πολλών πολιτικών γεγονότων της χώρας στις δύο χιλιετίες ύπαρξής της. Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη (York Minster)[2] και αρκετά πολύ καλά διατηρημένα παλαιά κτήρια και κατασκευές.
Η θέση της πόλης τόσο λόγω της συμβολής των ποταμών όσο και στο ενδιάμεσο της απόστασης μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου την έκανε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο σημερινός πληθυσμός της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS), ανερχόταν, το 2009, σε 198.800 κατοίκους[3]
Το Γιορκ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας στο κέντρο της κοιλάδας του Γιορκ (Vale of York), σε μια επίπεδη περιοχή με γόνιμη αρόσιμη γη. Η αρχική της θεμελίωση έγινε σε φερτά υλικά που είχαν εναπομείνει από την εποχή των Παγετώνων. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή λόγω της ύπαρξης των ποταμών Ουζ και Φος η περιοχή γύρω από την τότε πόλη ήταν βαλτώδης, προσφέροντας έτσι φυσική ασπίδα κατά τυχόν επιδρομέων.
Αξιοθέατα
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός της (Minster). Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός στη βόρεια Ευρώπη. Ο κύριος ναός είναι πλατύς και διακοσμημένος, κατασκευασμένος κατά την περίοδο 1472 – 1500. Το 1829 υπέστη ζημιές ύστερα από εμπρησμό από κάποιον Τζόναθαν Μάρτιν (Jonathan Martin), οι οποίες σταδιακά αποκαταστάθηκαν.[23] Έντεκα χρόνια αργότερα νέα πυρκαγιά, αυτή τη φορά τυχαία, κατέστρεψε ένα τμήμα του κυρίως ναού και της οροφής. Την περίοδο 1967-72 έγιναν μεγάλες εργασίες συντήρησης, καθώς ο κεντρικός πύργος κινδύνευε με κατάρρευση ενώ το 1984 τρίτη πυρκαγιά, αυτή τη φορά από κεραυνό, κατέστρεψε τμήμα του ναού. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την αποκατάσταση.
- Σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν, επίσης, οι καστρόπορτες (αποκαλούνται “Bars”), που αποτελούσαν τις πύλες εξόδου από τα τείχη και οι γέφυρες στους δύο ποταμούς. Στο σημείο συμβολής των ποταμών Ουζ και Φος βρίσκεται η ΄”Γαλάζια Γέφυρα” (Blue Bridge).
- Ο “Πύργος του Κλίφορντ” (Clifford Tower).
- Το κτίσμα της συντεχνίας των εμπόρων (Merchant Adventurers Hall), χρονολογούμενο από το 1368.
- ο 1984 εγκαινιάστηκε το JORVIK Viking Centre, μουσείο για την ιστορία της πόλης κατά την περίοδο κατοχής της από τους Βίκινγκς. Ιδρύθηκε από την Αρχαιολογική Ένωση του Γιορκ (York Archaeological Trust) και από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει δεχτεί περισσότερα από 20 εκατομ. επισκέπτες.
- Το Μουσείο του Γιορκσαϊρ στεγάζεται στην πόλη και διαθέτει τέσσερις συλλογές μόνιμης έκθεσης, οι οποίες καλύπτουν τους τομείς της Βιολογίας, της Γεωλογίας, της Αρχαιολογίας και της Αστρονομίας. Στους κήπους του Μουσείου, που δημιουργήθηκαν το 1830 με συνεργασία του Μουσείου (που αποτελεί τμήμα τους) και της Φιλοσοφικής Εταιρείας του Γιορκ υπάρχουν τα υπολείμματα του Αβαείου της Αγίας Μαρίας (St. Mary’s Abbey). Οι κήποι καλύπτουν έκταση τεσσάρων εκταρίων και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
- Στο Γιορκ υπάρχουν, επίσης, πολλοί μεσαιωνικοί ναοί, δύο των Αγίων Πάντων (All Saints, North Street – το παρόν κτίσμα είναι του 14ου – 15ου αιώνα – και All Saints, Pavement, στον οποίο αξιοπρόσεκτο είναι το “καμπαναριό” του, το οποίο για πολλά χρόνια στέγαζε ισχυρό φως για να καθοδηγεί τους ταξιδιώτες), δύο ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Τριάδα (Holy Trinity, Goodramgate και Holy Trinity, Micklegate), ο ναός του Αγίου Ανδρέα και αρκετές άλλες
Πηγή:https://el.wikipedia.org