Πόσα γνωρίζετε για τα πορτοκάλια;
Υποθέτουμε ότι απολαμβάνετε ένα κάθε τόσο – αλλά είστε εξοικειωμένοι με τα οφέλη του φρούτου; Γεμάτα με ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, τα πορτοκάλια προσφέρουν ένα συγκλονιστικό φάσμα πλεονεκτημάτων στο σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά – από ασβέστιο έως βιταμίνη C, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Πώς τα θερίζετε όμως; Είναι τόσο απλό όσο το να φας ένα σε μια τυχαία ώρα της ημέρας; Όχι. Είναι υγιεινό να τρώτε περισσότερα από ένα κάθε μέρα; Όχι. Θα πρέπει να γνωρίζετε τυχόν παρενέργειες; Ναί. Εμείς εξετάζουμε τα οφέλη των πορτοκαλιών – και πώς να τα εφαρμόσετε στη διατροφή σας.
Ποια είναι η θρεπτική αξία των πορτοκαλιών;
Τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Προωθεί το σχηματισμό κολλαγόνου καθώς και την απορρόφηση του σιδήρου, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενθαρρύνει την επούλωση των πληγών – μαζί με άλλα πράγματα. Τα φρούτα είναι επίσης γεμάτα φυτικές ίνες. Αυτό διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος και αποτρέπει την εμφάνιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια ένωση βιταμίνης Β που παράγει DNA και RNA καθώς και λευκά αιμοσφαίρια και ερυθρά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών και μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος οδηγεί σε κόπωση, αδυναμία στους μύες, έλκη στο στόμα, προβλήματα που σχετίζονται με την όραση, προβλήματα κρίσης, μνήμης και κατανόησης, κατάθλιψη και σύγχυση – μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Εκτός από φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο και θειαμίνη.
Είναι καλύτερο να πίνετε χυμό πορτοκαλιού σε σύγκριση με το να τρώτε τα φρούτα;
Ας διαλύσουμε μια παρανόηση: η κατανάλωση χυμού δεν είναι ποτέ πιο υγιεινή από την κατανάλωση του φρούτου. Ανεξάρτητα από το πόσο φρέσκο είναι – ακόμα κι αν μόλις βγάλατε χυμό από ένα πορτοκάλι. Απλώς δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνα με την επιστήμη, η τακτική κατανάλωση χυμού οδηγεί σε πιο έντονη και ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Και αν καταναλώνετε χυμό με βάση τη φρουκτόζη από ένα κατάστημα, είστε πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και ηπατική νόσο στο μέλλον. Οι χυμοί των σούπερ μάρκετ υφίστανται επίσης επεξεργασία σε πολλά στάδια.
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτο με περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από ένα πορτοκάλι. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ένα φλιτζάνι χυμός αντιστοιχεί σε διπλάσιες θερμίδες από ένα πορτοκάλι. Και περιέχει μικρότερη αναλογία φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός φεύγει από το σύστημά σας πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Και καταλήγεις να πίνεις περισσότερους χυμούς και να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες σκοπεύεις.
Ποια είναι τα διάφορα είδη πορτοκαλιών;
- Cara cara πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια Cara Cara, με κόκκινη σάρκα στη φύση, είναι σαν μια διασταύρωση μεταξύ ενός πορτοκαλιού αίματος και ενός πορτοκαλιού αφαλού. Είναι επίσης περιζήτητα για τα χαμηλά επίπεδα οξύτητάς τους και αποτελούν τέλεια συνοδευτικά για σνακ, χυμούς και ωμά πιάτα.
- Αιματηρά πορτοκάλια: Αυτό το πορτοκάλι με κατακόκκινη σάρκα προστίθεται σε κοκτέιλ και συντηρείται λόγω του χρώματός του. Είναι μικρότερα από τα πορτοκάλια αφαλού αλλά μεγαλύτερα από τα μανταρίνια. Υπάρχουν 3 τύποι πορτοκαλιών αίματος – Moro, Taracco και Sanguinello. Είναι ιδανικά για σάλτσες, σαλάτες και μαρμελάδες.
- Πορτοκάλια Σεβίλλης: Αυτά τα πορτοκάλια έχουν πικρή φύση. Και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μαρμελάδας, σάλτσες για σαλάτες και σάλτσες. Επειδή είναι όξινης φύσης, δεν τρώγονται ως σνακ. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα.
- Πορτοκάλια Λίμα: Γνωστά και ως πορτοκάλια χωρίς οξύ, τα πορτοκάλια lima είναι εξαιρετικά γλυκά με αμελητέο οξύ. Το δέρμα τους είναι πιο παχύ στη φύση και περιέχουν σπόρους, αλλά είναι ιδανικοί για σνακ ωμά, λόγω του πόσο απαλά και ζουμερά είναι.
- Κλημεντίνες: Οι κλημεντίνες δεν περιέχουν σπόρους. Και είναι δημοφιλή για τη γλύκα τους. Είναι λεία και γυαλιστερά στην εμφάνιση. Δεν είναι τόσο όξινα όσο άλλα πορτοκάλια. Αυτό τους κάνει πολύ εύκολο να τα τσιμπολογήσετε.
- Ο Τάγγελος: Τα Tangelos έχουν σφιχτό δέρμα και δεν ξεφλουδίζονται εύκολα. Αλλά είναι ζουμερά, γλυκά και τάρτα εσωτερικά. Και παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλωθούν ωμά, είναι ιδανικά για χυμούς.
Πώς προσθέτεις τα πορτοκάλια στη διατροφή σου;
Μπορείτε να καταναλώνετε ένα πορτοκάλι κάθε μέρα – το πρωί, το βράδυ ή μετά από μια προπόνηση. Ή εντάξτε τα φρούτα στη διατροφή σας με άλλους τρόπους. Προσθέστε φέτες φρούτων με βιταμίνη C στη σαλάτα σας. Μια πιατέλα γεμάτη πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες και μήλα. Απλώς προσθέστε μια κούκλα μέλι, μια πρέζα τσίλι σε σκόνη και μια δόση λεμόνι για να το καρυκεύσετε. Και αν σας αρέσουν τα χόρτα, προσθέστε μερικά βρασμένα φύλλα σπανάκι σε ένα φλιτζάνι πορτοκάλια και ολοκληρώστε πασπαλίζοντας λίγο αλάτι καθώς και σκόνη μάνγκο πάνω από το μείγμα.
Σας αρέσει η λεμονάδα; Συνδυάστε το φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι με το φρεσκοστυμμένο λεμόνι και θα έχετε ένα ρόφημα γεμάτο με νόστιμες πινελιές.
Image by lookstudio on Freepik