Γιατί λέμε τα κάλαντα;

Forever Woman

Το αγαπημένο έθιμο των παιδιών

Μια αγαπημένη παιδική ανάμνηση που έχουμε όλοι είναι όταν πηγαίναμε με τους φίλους μας να πούμε τα κάλαντα. Παίρναμε το τριγωνάκι, το σκούφο του Άη Βασίλη και ξεχυνόμασταν στους δρόμους για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια της γειτονιάς. Κατά το μεσημεράκι μαζευόμασταν σπίτι και μετρούσαμε τα χρήματα που μας είχαν δώσει οι σπιτονοικοκύρηδες και στη συνέχεια τρέχαμε στα παιχνιδάδικα να αγοράσουμε παιχνίδια και ό,τι άλλο θέλαμε.

Αδιαμφησβήτητα λοιπόν τα κάλαντα είναι από τα αγαπημένα έθιμα τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων, καθώς τους θυμίζουν και τα δικά σου παιδικά χρόνια. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία των Χριστουγέννων, να γινόμαστε και πάλι όλοι παιδιά. Από που προήλθε όμως αυτό το αγαπημένο έθιμο και ποιος είναι ο σκοπός του;

Τα Κάλαντα είναι δημοτικά εγκωμιαστικά τραγούδια τα οποία διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά και τα τραγουδούμε ακόμη και σήμερα. Ψάλλονται κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Κύριος σκοπός τους είναι να μεταδώσουν χαρούμενες ευχές για τις γιορτές αλλά και για το νέο έτος. Οι νοικοκύρηδες πρέπει μετά το τέλος των τραγουδιών να δώσουν είτε χρήματα είτε κάποιο κέρασμα. Επίσης, θεωρείται ότι τα κάλαντα εκτός από τα χαρμόσυνα μηνύματα των γιορτών, φέρνουν και καλή τύχη τόσο στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Ποιά είναι η προέλευσή του;

Η προέλευση του εθίμου είναι. Στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές τα παιδιά συνήθιζαν να τραγουδούν για την καλή χρονιά, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τυλιγμένο με μαλλί προβάτου, το οποίο συμβόλιζε την ευφορία και τη γονιμότητα. Ετυμολογικά, η λέξη κάλαντα προέρχεται από τις Ρωμαϊκές καλένδες. Δηλαδή τις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα του χρόνου.

Στην αρχή η Εκκλησία απέρριψε τα κάλαντα καθώς τα θεωρούσε ειδωλολατρικό έθιμο. Στη συνέχεια όμως το αποδέχτηκε και το αφομοίωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό που κατέληξε να αποκτήσει καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο.

Image by gpointstudio on Freepik

Δείτε επίσης: