Γιατί δεν πρέπει να φοράς μακιγιάζ όταν κάνεις γυμναστική

Forever Woman

Μελέτες αποδεικνύουν πώς αν θέλουμε πράγματι ένα υγιές δέρμα, θα πρέπει ιδανικά να αθλούμαστε χωρίς μακιγιάζ

Κάθε μορφή σωματικής άσκησης είναι εξαιρετική για το δέρμα μας. Αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλα τα όργανά, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, παρέχοντάς τους οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, όταν προπονούμαστε φορώντας μακιγιάζ, διακινδυνεύουμε την υγεία του δέρματός μας

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, για να μάθουν τι κάνει το μακιγιάζ στο δέρμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια βάση κρέμας από brand φαρμακείου στο μέτωπο και στις περιοχές κάτω από τα μάτια 43 φοιτητών πανεπιστημίου. Άφησαν τo κάτω μισό μέρος των προσώπων τους χωρίς μακιγιάζ. Στη συνέχεια όλοι οι φοιτητές έτρεξαν σε διάδρομο για 20 λεπτά.

«Η υπόθεσή μας ήταν ότι το μακιγιάζ μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους μερικώς ή πλήρως και επειδή οι πόροι είναι σημαντικοί για την εφίδρωση και την απαλλαγή από υπολείμματα, το μακιγιάζ θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία του δέρματος», ανέφερε ο Sukho Lee, καθηγητής στο τμήμα συμβουλευτικής υγείας και κινησιολογίας στο Texas A&M University-San Antonio και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology.

Το δέρμα έχει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν ο καρδιακός ρυθμός, αλλά και ο μεταβολισμός αυξάνονται. Επιτρέποντας τη διαστολή των πόρων μ σκοπό να μπορεί να διαφύγει ο ιδρώτας είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους το δέρμα απελευθερώνει την υπερβολική θερμότητα από το σώμα.

Στην μελέτη, οι πόροι των φοιτητών ήταν επίσης μικρότεροι στις περιοχές όπου φορούσαν μακιγιάζ. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το δέρμα δεν ήταν σε θέση να ανοίξει και να ρυθμίσει σωστά την υγρασία και να αφαιρέσει τη λιπαρότητα και τα υπολείμματα όπως κάνει συνήθως.
Τα επίπεδα σμήγματος ήταν επίσης υψηλότερα στα σημεία όπου υπήρχε μακιγιάζ σε σύγκριση με εκείνα όπου χωρίς μακιγιάζ. Το σμήγμα είναι ένας δείκτης υπολειμμάτων ρύπων και βακτηρίων που συσσωρεύονται στο δέρμα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε καταστάσεις, όπως η ακμή.

Πηγή:https://jenny.gr