Παραδοσιακό κέικ γιαουρτόπιτα με σιρόπι
Η δημιουργία μαρέγκας που ανακατεύεται απαλά με τα υπόλοιπα συστατικά κάνει τη γιαουρτόπιτα κέικ φίνα και αέρινη. Με αρώματα από πορτοκάλι, λεμόνι και βανίλια που αναδεικνύονται μοναδικά σε κάθε μπουκιά.
Υλικά
- 1½ φλ. στραγγιστό γιαούρτι
- 5 αυγά
- 3 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ (κοφτό)
- 1 λεμόνι (ξύσμα)
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 3 βανίλιες
- 1 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλούδα λεμονιού
- λίγες σταγόνεςχυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι να γίνουν μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα για κέικ.
- Για το ψήσιμο
- Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 24×35 εκ. και ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 1 ώρα.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση.
- Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι καυτό πάνω στη γιαουρτόπιτα κέικ που θα είναι πια χλιαρή.
- Κόβουμε το γλυκό μας σε κομμάτια αφότου κρυώσει.
Πηγή: argiro.gr