Οι αγκινάρες «αλα ρομάνα» είναι κλασσική ιταλική συνταγή αγαπημένη σε όλους!
Οι αγκινάρες «αλα ρομάνα» είναι κλασσική ιταλική συνταγή, η οποία μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό κι ως συνοδευτικό. Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πεντανόστιμες!
Υλικά
- 1 λεμόνι
- 6 μέτριες αγκινάρες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 ½ κούπα μαλακά άσπρα ψίχουλα ψωμιού
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
Εκτέλεση
Στύβουμε το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ και αφού πλύνουμε καλά τις λεμονόκουπες τις προσθέτουμε κι αυτές μέσα και γεμίζουμε το μπελ ως τη μέση με κρύο νερό. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κόψτε τα κοτσάνια, ώστε να αποκτήσουν επίπεδη βάση. Έπειτα αφαιρέστε τις άκρες των φύλλων με ένα ψαλίδι. Μόλις ετοιμάσετε τις αγκινάρες, βάλτε τες μέσα στο νερό με το λεμόνι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς. Στη συνέχεια. σε ένα άλλο μπολ βάζετε το σκόρδο, το δυόσμο, τα ψίχουλα, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα βγάλτε τις αγκινάρες από το μπολ και τινάξτε τες, ώστε να φύγει το περισσότερο νερό. Ανοίξτε τα φύλλα τους και μοιράστε τη γέμιση στις αγκινάρες, βάζοντας το μεγαλύτερο μέρος βαθιά μέσα στην καρδιά της αγκινάρας και λίγο ανάμεσα στα εξωτερικά φύλλα. Στη συνέχεια τοποθετήστε τις αγκινάρες όρθιες σε ένα βαθύ ταψί και γεμίστε το με νερό έως τη μέση κάθε αγκινάρας.
Περιχύστε τις αγκινάρες με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίστε τες με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου μία ώρα. Οι αγκινάρες είναι έτοιμες!