Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γαύρος πλακί στον φούρνο

Αυτός ο γαύρος πλακί είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και καλοκαιρινό φαγητό!

Μια light συνταγή με 350 Kcal/μερίδα. Ο γαύρος, ως κύριο συστατικό αυτής της συνταγής, την καθιστά μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων, γνωστών για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους, με σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. –Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια, λέπια και εντόσθια
  •  2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε κυβάκια
  •  6-7 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  •  2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον γαύρο πλακί στον φούρνο αλατίζουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να νοστιμίσει και να στραγγίξει τα υγρά του, μέχρι να τον χρειαστούμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και σοτάρουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους.
  4. Προσθέτουμε και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  5. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα τον γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σείουμε το ταψί, ώστε η σάλτσα να καλύψει ομοιόμορφα τα ψάρια.
  7. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από τη σάλτσα ντομάτας.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης