Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.
Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα. Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.
Υλικά
- 2 καρδιές μαρουλιού
- 1 σαλάτα
- Λίγη βαλεριάνα
- 4 φρέσκα σύκα
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
- 4 φέτ. προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)
- 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
- 1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες
Σύκα
- 4 φρέσκα σύκα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
- 1 κλων. θυμάρι
Σως
Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι
- Για τη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα, πρώτα χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα.
- Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Για τα καραμελωμένα σύκα
- Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα.
- Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Προσθέτουμε το θυμάρι.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3΄.
- Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄ να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
- Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι.
- Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
- Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε.
- Λίγη τρούφα σε flakes, απογειώνει τη σαλάτα.
Πηγή: argiro.gr