Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι

Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα. Μία gourmet επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά 

  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 1 σαλάτα
  • Λίγη βαλεριάνα
  • 4 φρέσκα σύκα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
  • 4 φέτ. προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)
  • 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
  • 1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες

Σύκα

  • 4 φρέσκα σύκα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 1 κλων. θυμάρι

Σως

  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες πετιμέζι ή συκόμελι
  • Αλάτι

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι

  • Για τη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα, πρώτα χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα.
  • Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Για τα καραμελωμένα σύκα

  • Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα.
  • Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3΄.
  • Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄ να καραμελώσουν.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
  • Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι.
  • Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
  • Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε.
  • Λίγη τρούφα σε flakes, απογειώνει τη σαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης