Πληθωρικό σιροπιαστό γλυκό, εμπνευσμένο από το περίφημο «γιαννιώτικο»
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 24 x 34 εκ., για 15 κομμάτια
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο, λιωμένο για το άλειμμα
- 500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 330 γρ. κανταΐφι
- 400 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
- 800 ml νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 1/2 λεμόνι
- φλούδα από 1 λεμόνι (μόνο το κίτρινο μέρος)
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 6-7 καρφάκια γαρίφαλο + ελάχιστο τριμμένο
Διαδικασία
- Για τις φλογέρες κανταϊφι, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να έχει λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Μπακλαβάς
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αραιώνουμε με τα δάχτυλά μας το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε τόσα ίσα μέρη όσα και τα φύλλα κρούστας (οι συσκευασίες περιέχουν συνήθως 10-11 φύλλα). Αφήνουμε κατά μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 24 x 34 εκ.
- Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και το βουτυρώνουμε. Το σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο, που εφαρμόζουμε πάνω του ακριβώς, και το βουτυρώνουμε κι αυτό
- .
- Απλώνουμε μία δόση κανταΐφι στην άκρη του διπλού φύλλου, κατά μήκος της μιας στενής πλευράς, και το ραντίζουμε με βούτυρο. Πάνω στο κανταΐφι σκορπίζουμε 2-3 κουτ. σούπας γέμιση. Τυλίγουμε το διπλό φύλλο σε ρολό και το τακτοποιούμε στο ταψί, στη στενή πλευρά του.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φτιάχνοντας άλλα 5 ρολά με διπλό φύλλο. Αν η συσκευασία περιέχει 11 φύλλα, φτιάχνουμε ένα από τα ρολά με τρία φύλλα.
- Κόβουμε κάθετα τα ρολά σε 3 κομμάτια το καθένα. Τα βουτυρώνουμε γενναιόδωρα και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα ρολά.
- Ξεφουρνίζουμε και αμέσως ραντίζουμε τα καυτά ρολά με το κρύο σιρόπι, αργά και παντού.
- Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/