Η πιο εύκολη πάστα φλόρα
Η πιο εύκολη πάστα φλόρα που έχετε φτιάξει ποτέ είναι αυτή εδώ. Χωρίς ταρτιέρα και χωρίς το χαρακτηριστικό πλεκτό σχέδιο της επιφάνειας, είναι πιο γρήγορη και πιο λεπτή, αλλά εξίσου γευστική.
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak, κρύο (από το ψυγείο),
- σε κομμάτια
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη για πασπάλισμα
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 αβγό
- 500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό την άχνη, το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αβγό, μέχρι να ενωθούν σε μια σχετικά σφιχτή ζύμη (δεν θέλει πολλή ώρα ζύμωμα – αμέσως μόλις σχηματιστεί η ζύμη, η οποία θα συγκεντρωθεί γύρω από το φτερό, σταματάμε το χτύπημα). Μαζεύουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (για να μην κολλάει η ζύμη) την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο, πάχους 1 εκ. και διαμέτρου περίπου 30-32 εκ. Το μεταφέρουμε σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στο φύλλο, σε παχύ στρώμα, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 4 εκ. Γυρίζουμε την ακάλυπτη περιφέρεια του φύλλου προς τα μέσα, καλύπτοντας τις άκρες της μαρμελάδας, για να φτιάξουμε ένα στεφάνι ζύμης.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 160°C, και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε το στεφάνι ζύμης με λίγη άχνη ζάχαρη.
Πηγή: steliosparliaros.gr