Συνταγές για τα Χριστούγεννα
Μετράμε μέρες πια για τα Χριστούγεννα και ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τα πιο νόστιμα στολίδια: εντυπωσιακά, αρωματικά και απίθανα μπισκότα για να διαλέξετε.Αν και µικρά σε µέγεθος, τα μπισκότα έχουν µεγάλη και πλούσια ιστορία και παράδοση. Ξεκίνησαν ως η απαραίτητη «ξηρά» τροφή για στρατιώτες, ναυτικούς και ταξιδιώτες, που εµπλουτισµένη µε µέλι και ξηρούς καρπούς, τους έδινε την απαραίτητη ενέργεια. Ως ξηρά τροφή, όµως, έπρεπε να ψηθεί πολύ και καλά για να µην µουχλιάζει και να διατηρείται περισσότερο. Γι’ αυτό τα έψηναν δύο φορές –εξ ου και το όνοµα «διπυρίτης άρτος» και «biscotus» (bis=δύο, coquere=ψήνω)– ήταν δηλαδή διπλοφουρνιστά. Έλληνες και Ρωµαίοι τα εµπλούτιζαν µε ξερά φρούτα, οι Αιγύπτιοι µε κεχρί, οι Κινέζοι τα έφτιαχναν με αλεύρι από ρύζι και σουσάµι και οι Πέρσες προσέθεταν µπαχαρικά.
Δείτε εδώ συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα:
Σοκολατένια δεντράκια με μπάλες από χρωματιστή καραμέλα
Υλικά
Τεμάχια: 12-14
- 240 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
- 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κακάο
- 3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αυγού
- μερικές καραμέλες κλασικές, με σχήμα στρογγυλό, σε διάφορα χρώματα, για το στόλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σοκολατένια δεντράκια με μπάλες από χρωματιστή καραμέλα, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε την άχνη και το ασπράδι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά και σταδιακά να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
- Με κουπάτ σε σχήμα δέντρου κόβουμε 12-14 μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Πιέζουμε ένα καλαμάκι 3-4 φορές σε κάθε δεντράκι, σε διάφορα σημεία, φτιάχνοντας στρογγυλές τρυπούλες.
- Χτυπάμε σε μικρό πολυκόφτη τις καραμέλες ανά χρώμα, μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τις τρύπες που κάναμε στα δεντράκια με τρίμματα καραμέλας, διαφορετικού χρώματος στην καθεμία.
- Ψήνουμε τα μπισκότα σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 17-18 λεπτά.
- Θα δούμε ότι τα τρίμματα καραμέλας θα λιώσουν. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν μέσα στο ταψί.
- Στο διάστημα αυτό οι λιωμένες καραμέλες θα στερεοποιηθούν σαν χρωματιστά γυαλάκια και θα μοιάζουν με χριστουγεννιάτικες μπάλες.
Μπαστουνάκια στριφτά red velvet, σαν ζαχαρωτά
Υλικά
Κομμάτια: 12-14
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 220 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, κατά προτίμηση σε μορφή πάστας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα μπαστουνάκια στριφτά red velvet, σαν ζαχαρωτά, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και στο ένα από ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε, μέχρι να κοκκινίσει έντονα και ομοιόμορφα.
- Τυλίγουμε τις ζύμες με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε κομμάτια μικρότερα από ένα καρύδι και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό μπαστούνι. Ενώνουμε τα μπαστούνια ανά δύο, ένα με απλή ζύμη και ένα με κόκκινη, στη μία άκρη τους και τα πλέκουμε σε απλή στριφτή κοτσίδα. Τη λυγίζουμε λίγο στη μία άκρη, για να μοιάζει με ζαχαρωτό μπαστουνάκι.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τη μία δίπλα στην άλλη, και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 12 λεπτά.
- Αφήνουμε τα μπαστουνάκια στριφτά red velvet να κρυώσουν σε σχάρα.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/