Είναι η τεχνητή νοημοσύνη ζωτικής σημασίας σε μια γηράσκουσα κοινωνία;

Forever Woman

Ποιά είναι η γνώμη σας;

Σε πολλές χώρες σήμερα, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται εκθετικά. Για παράδειγμα, ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των 200 χωρών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα φτάσει το 30% του πληθυσμού έως το 2025. Στη συνέχεια, η Ιαπωνία θα εισέλθει σε μια εποχή όπου δύο άτομα σε ηλικία εργασίας υποστηρίζουν έναν ηλικιωμένο. Ακόμη και στην Ευρώπη, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, το κύμα της γήρανσης του πληθυσμού πλησιάζει. Συναγερμός χτυπούν σε όλο τον κόσμο. Τι είδους βοήθεια θα μας προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογίες για την προσαρμογή σε αυτή τη γερασμένη κοινωνία; Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να καθορίσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Αυξημένη υποστήριξη AI για τους ηλικιωμένους

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι υποστήριξης που μπορεί να παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

  1. Βοήθεια ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης
  2. Υποστήριξη διαβίωσης και τρόπου ζωής
  3. Υποστήριξη επικοινωνίας

Ας δούμε αναλυτικά κάθε έναν από αυτούς τους τομείς παρακάτω.

Ιατρική και Νοσηλευτική Βοήθεια

Στους τομείς της ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να βοηθήσει πολύ. Συγκεκριμένα, στην επίλυση της έλλειψης γιατρών ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εκτελεί λεπτομερείς εργασίες και να διαχειρίζεται δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από τα ανθρώπινα χέρια. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο στον ιατρικό τομέα, ο οποίος ασχολείται με πολλές περίπλοκες και τεράστιες εργασίες.

Για να ριζώσει η τεχνητή νοημοσύνη στον ιατρικό τομέα, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι λειτουργίες και η ακρίβειά της. Ακολουθούν ορισμένοι τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ιατρική περίθαλψη.

Διαγνωστική υποστήριξη
・Ιατρικές αξιολογήσεις κατ’ οίκον
・Κοινή χρήση βιομετρικών δεδομένων
・Διαγνωστική απεικόνιση (δέρμα, ενδοσκόπηση, βυθός, ακτινολογική απεικόνιση κ.λπ.)

Συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και ειδικών γιατρών
・Ολοκληρωμένη διάγνωση βασισμένη σε συνέντευξη, φυσική εξέταση, διαγνωστική απεικόνιση και άλλα ευρήματα εξέτασης.
・Υποστήριξη συνταγογράφησης (αυτόματη προσαρμογή της δόσης για τους νεφρούς λειτουργία, ανάλυση αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, κ.λπ.)
・Διαδικτυακή ιατρική περίθαλψη (ασθενής και γιατρός, γιατρός και ειδικός κ.λπ.)

Υποστήριξη ασθενών
・Κοινοποίηση ζητούμενων πληροφοριών με τους γονείς με τρόπο κατανοητό.

Υποστήριξη διαβίωσης και τρόπου ζωής

Σήμερα, υπάρχουν πολλές συσκευές με χρήσιμες λειτουργίες, όπως ρομπότ καθαρισμού, ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όχι μόνο από τους ηλικιωμένους αλλά και από το ευρύ κοινό. Αποτελούν αναγκαιότητα για κάποιους ανθρώπους που από μόνοι τους δυσκολεύονται στην καθημερινότητα. Αυτοί οι τύποι τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έχουν το πλεονέκτημα ότι μειώνουν την επιβάρυνση των φροντιστών. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν σε καθημερινές δραστηριότητες για όσους χρειάζονται υποστήριξη. Με άλλα λόγια, η υποστήριξη AI μπορεί να βοηθήσει τόσο τους φροντιστές όσο και αυτούς που λαμβάνουν τη φροντίδα.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν νοσηλευτική φροντίδα υποφέρουν από απέχθεια για τον εαυτό τους, όπως το να πιστεύουν ότι αποτελούν βάρος για τους άλλους. Για τέτοια άτομα, η υποστήριξη AI μέσω ρομπότ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει όσον αφορά την ψυχική ευεξία και τη μείωση του άγχους.

Εκτός από τα παραπάνω, η συστηματοποίηση των άπαξ χειροκίνητων δραστηριοτήτων, όπως οι πληρωμές χωρίς μετρητά και τα πάνελ αφής σε εστιατόρια, θα βοηθήσει στην επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού που προκύπτει από τη γήρανση της κοινωνίας. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να γίνει πιο προσιτή για άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.

Επικοινωνιακή Υποστήριξη

Η υποστήριξη της επικοινωνίας είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν πολλές τεχνητές νοημοσύνη που μπορούν να μιλήσουν σε ανθρώπους, όπως το “Alexa” και το “Siri”. Και οι δύο είναι βοηθοί AI με σύστημα αναγνώρισης φωνής. Επιπλέον, χρησιμοποιούν επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Αυτό παρέχει μεγάλη υποστήριξη σε άτομα που έχουν δυσκολία στην επικοινωνία, ή ακόμα και σε όσους αισθάνονται μοναξιά. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές smartphone που ισχυρίζονται ότι είναι τεχνητά ευφυή, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία των ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ηλικιωμένων που υποφέρουν από μοναξιά. Η απλή συζήτηση με κάποιον μπορεί να αναμένεται να ηρεμήσει το μυαλό και να ανακουφίσει τη μοναξιά. Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ηλικιωμένο πληθυσμό μέσω της επικοινωνίας.

Η συζήτηση είναι επίσης καλή για την υγεία σας επειδή χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό σας. Ο κινητικός φλοιός στον μετωπιαίο λοβό ενεργοποιείται όταν μιλάτε, επειδή κινείτε το στόμα και τη γλώσσα σας. Επιπλέον, ο ακουστικός φλοιός στον κροταφικό λοβό ενεργοποιείται όταν χρησιμοποιείτε τα αυτιά σας για να ακούσετε. Ο ιππόκαμπος, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη, διεγείρεται επίσης. Τέλος, ο προμετωπιαίος φλοιός ενεργοποιείται επίσης με τη σκέψη ενώ μιλάμε. Με άλλα λόγια, η συνομιλία είναι μια εργασία που απαιτεί από τον εγκέφαλο να λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της επικοινωνιακής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ένας μεγάλος σύμμαχος για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να είναι επιρρεπείς στην έλλειψη επικοινωνίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από τις μελέτες νοσηλευτικής φροντίδας

Μια μελέτη παρατήρησε πρακτικές φροντίδας σε εγκαταστάσεις νοσηλευτικής φροντίδας στην Ιαπωνία. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εμπνεύστηκε από τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων κατοίκων σε εγκαταστάσεις φροντίδας όταν αρνούνται να κάνουν μπάνιο. Γενικά, όταν ένας κάτοικος δεν θέλει να κάνει μπάνιο, οι φροντιστές θα το θεωρήσουν αυτό ως «άρνηση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κάτοικος συνήθως κάνει μπάνιο κάποια άλλη μέρα ή αναγκάζεται να κάνει μπάνιο.

Σε μια εγκατάσταση, ωστόσο, τα μέλη του προσωπικού κάνουν κουβέντες με ηλικιωμένους που δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Οι φροντιστές κάνουν περιστασιακές συζητήσεις με τους κατοίκους που δεν σχετίζονται με το μπάνιο, παρατηρώντας τις αλλαγές στις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου στους κατοίκους. Αυτό βοηθά τους κατοίκους να χαλαρώσουν και να τους ηρεμήσουν. Μόλις ηρεμήσει ο κάτοικος, ο φροντιστής θα του ζητήσει για άλλη μια φορά να κάνουν μπάνιο. Τις περισσότερες φορές, ο κάτοικος θα συμφωνήσει στο μπάνιο μετά από αυτή την περιστασιακή συνομιλία.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έλαβε υποδείξεις από αυτή τη μελέτη, μέσω της μετατροπής δεδομένων πληροφοριών, όπως ο τόνος της φωνής του φροντιστή, η οπτική επαφή και άλλες συμπεριφορές που ασκούνται κατά την επικοινωνία με τους κατοίκους. Η συσσώρευση αυτών των πληροφοριών βοηθά στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά και συμπονετικά με τον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Σε τι διαφέρει το AI από ένα ρομπότ;

Ως δευτερεύουσα σημείωση, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ένα ρομπότ μπορεί να εκτελέσει μια προκαθορισμένη ενέργεια με ακριβή και επαναλαμβανόμενο τρόπο. Δεν είναι ικανοί να μάθουν και δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να εκτελέσουν άλλες ενέργειες εκτός από αυτές που έχουν προγραμματιστεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να μαθαίνει και να εξελίσσεται όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη νοσηλευτική φροντίδα, όπως περιγράφεται παραπάνω, ή να μάθει να παίζει παιχνίδια όπως το σκάκι. Αυτό είναι δυνατό μέσω της προσομοίωσης εκατοντάδων και χιλιάδων πιθανών αποτελεσμάτων στο παιχνίδι. Το AI είναι ικανό να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και να κάνει την καλύτερη κίνηση για την κατάσταση. Ως εκ τούτου, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ συναρπαστικό και οι δυνατότητες εφαρμογής είναι πρακτικά ατελείωτες.

Μελλοντικές προκλήσεις για την ανάπτυξη AI

Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη στους ηλικιωμένους σε αυτή τη γερασμένη κοινωνία. Το μέλλον της τεχνολογίας AI μπορεί να προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η τεχνολογία είναι ακόμα στα σπάργανα.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει σταθερές και συνήθεις εργασίες, παλεύουν με εργασίες που απαιτούν μεγάλο όγκο συλλογής δεδομένων. Επιπλέον, δεν είναι καλοί στο να ανταποκρίνονται σε αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «διαίσθηση» με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους. Ως εκ τούτου, απαιτούνται ποσοτικές πληροφορίες για να δοθούν ακριβείς οδηγίες. Η έρευνα θα συνεχίσει να διεξάγεται σε περιοχές όπου αυτό δεν είναι δυνατό.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων ακόμα πιο βολική. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ηλικιωμένους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αφαιρέσει τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η πιθανή αλήθεια είναι ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και άλλες τεχνολογίες αιχμής θα γίνουν απαραίτητα στοιχεία για να ξεπεραστεί η μείωση του ποσοστού γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού στη σημερινή κοινωνία.

Image by karlyukav on Freepik