Καλοκαιρινό φαγητό με τρυφερό χταπόδι και κοκκινιστά φασολάκια.
Χταπόδι με φρέσκα φασολάκια και καλοκαιρινά λαχανικά στην κατσαρόλα. Σπιτικό φαγητό με υπέροχη γεύση.
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 500 γραμ. φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα (στρογγυλά)
- 5-6 κολοκυθάκια μικρά – τρυφερά – ολόκληρα
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 κ.σ. πελτέ
- 400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι (στόμα και κουκούλα).
- Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
- Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).
- Προσθέτουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο.
- Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο.
- Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Σκεπάζουμε το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄- 40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).
- Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.
- Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζουμε είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.
Πηγή: argiro.gr