Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο ρολό

Forever Woman

Χριστουγεννιάτικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι είναι το κοτόπουλο ρολό. Εντυπωσιακό, εύκολο που σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο.

Υλικά

  • 1,8-2 kg ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
  • 6 βερίκοκα
  • 6 δαμάσκηνα
  • 10 βρασμένα κάστανα
  • 6 σύκα
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. ζωμός κότας
  • 1 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα συκωτάκια για 4΄- 5΄.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για 3΄- 4΄.
  • Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα στη μέση και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και το ζωμό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη γέμιση και την αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά της. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου υγρό στο τηγάνι, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
  • Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Για το γεμιστό ρολό κοτόπουλο

  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο για ρολό διατηρώντας ανέπαφη όσο γίνεται την πέτσα του.
  • Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο με την πέτσα να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Με κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος του κοτόπουλου.
  • Με προσοχή το τυλίγουμε σε ρολό  μαζεύοντας τις άκρες προς τα μέσα.
  • Με σπάγκο δένουμε το ρολό κατά μήκος για να κρατηθεί μέσα η γέμιση και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όψη μετά το ψήσιμο.
  • Με ελάχιστο ελαιόλαδο αλείφουμε το ρολό απ’ έξω, γύρω γύρω.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά.

Για το ψήσιμο

  • Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15΄ και χαμηλώνουμε στους 180oC.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
  • Το ρολό είναι ψημένο όταν τρυπώντας το στο κέντρο του (στο πιο παχύ σημείο), το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο.

Πηγή: argiro.gr