Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα

Θα είναι σε όλα τα γιορτινά τραπέζια σας

Αυτή η χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα θα είναι σε όλα τα γιορτινά τραπέζια σας!

Υλικά

Για τη ζαμπονοτυρόπιτα

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. ζαμπόν
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Λίγο μαύρο σουσάμι
  • Διάλυμα αυγού

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα. Αδειάζουμε την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.

Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Πρωτόπιτα, η αλμυρή Βασιλόπιτα
Πώς θα δέσετε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο

Διαβάστε επίσης