Τα Χριστούγεννα εκτός από όμορφες στιγμές και έθιμα, περιλαμβάνουν και πολύ φαγητό
Στην Ελλάδα, οι οικογένειες ακολουθούν τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές για να γιορτάσουν την όμορφη εποχή. Με τις υπόλοιπες χώρες τι γίνεται όμως; Για να δούμε!
Στην Ελλάδα, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει όλα τα καλούδια και όλες οι οικογένειες συνηθίζουν να μοιράζονται τις ίδιες συνταγές, από γιαγιά σε μαμά και από τη μαμά στο παιδί. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες πρωταγωνιστούν στα τραπέζια μας ήδη από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, τα οποία συνεχώς ανανεώνονται μιας και το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται από πολύ νωρίς τα τελευταία χρόνια.
Ψητή γαλοπούλα παραγεμισμένη με ρύζι και σταφίδες, ή χοιρινό με σέλινο, είναι μερικά από τα πιάτα που σερβίρονται τις χαρούμενες μέρες των Χριστουγέννων. Αυτά θα συναντήσεις σε όλα τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της χώρας με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές, ανάλογα τις συνήθειες και τις συνταγές του καθενός. Τώρα, αν έκανες τα κουμάντα σου και φέτος αποφάσισες να πας ένα ταξιδάκι, τότε θα πρέπει να ξέρεις τι σε περιμένει και τι θα συναντήσεις σε μερικές χώρες του εξωτερικού. Εσύ κι ο ουρανίσκος σου ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε αυτά τα Χριστούγεννα σε μέρη και γεύσεις διαφορετικές!
Αυστραλία
Γνωρίζεις ήδη ότι η Αυστραλία είναι λίγο… ανάποδη, σε σχέση με εμάς. Τα Χριστούγεννα για αυτούς, είναι ο δικός μας Ιούλιος. Γιατί, λοιπόν, να τους κατηγορήσουμε που επιλέγουν να τρώνε θαλασσινά αντί για γαλοπούλα; Το main πιάτο τους, η δική τους παράδοση ονομάζεται “shrimp on the barbie” και στην ουσία πρόκειται για ψητές γαρίδες. Οι Αυστραλοί έχουν ως βασική τους παράδοση το barbecue, ενώ η δική τους γαλοπούλα τρώγεται… κρύα και μπαίνει στις σαλάτες! Ναι, καλά διάβασες. Όσο για το επιδόρπιο τους; Πάβλοβα και πανετόνε πρωταγωνιστούν σε όλα τα τραπέζια, σπιτικά, λαχταριστά και πεντανόστιμα! Λέτε να μετακομίσουμε Αυστραλία;!
Ιταλία
Αν και γειτόνισσά μας, η Ιταλία όπως θα διαβάσεις παρακάτω, δεν έχει τις ίδιες χριστουγεννιάτικες συνήθειες και… λιγούρες με εμάς. Για τους Ιταλούς το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα ονομάζεται το «Συμπόσιο των Επτά Ψαριών». Πρόκειται για λιγκουίνι, μαγειρεμένο με θαλασσινά όλων των ειδών. Καλαμαράκια, ψάρι, γαρίδες, μύδια, αστακός είναι από τα πιο main θαλασσινά. Για το «σβήσιμο» οι Ιταλοί επιλέγουν επίσης, πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα ή παντόρο (κέικ με ζάχαρη άχνη).
Γαλλία
Μπορεί να χρησιμοποιούμε και οι δύο τη λέξη ρεβεγιόν για το happening που κάνουμε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Γαλλίας δεν έχει ουδεμία σχέση με το ελληνικό. Οι Γάλλοι, θα φάνε ως πρώτο πιάτο φουά γκρα, στρείδια και καπνιστό σολομό. Όταν αυτά αδειάσουν, σειρά έχει η χήνα με γέμιση από κάστανα, σιγομαγειρεμένη στο φούρνο. Και φυσικά, η απόλαυση δεν σταματά εκεί. Οι Γάλλοι ολοκληρώνουν το εορταστικό γεύμα με ένα ποτήρι σαμπάνια και κορμό από κρέμα βουτύρου, το δικό τους buche de noel. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο το ζήλεψα λίγο…
Σουηδία
Οι Σουηδοί έχουν μια εκπληκτική παράδοση, που θυμίζει λίγο την δική μας με την βασιλόπιτα. Όταν βρεθείς στη χώρα τους την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσεις Risgrynsgröt. Στην ουσία, πρόκειται για μια γλυκιά κρέμα, που μοιάζει πολύ με το δικό μας ρυζόγαλο. Σύμφωνα με το έθιμό τους, όταν κάποιος βρει στο μπολ ένα αμύγδαλο, τότε για όλη τη χρονιά θα έχει τύχη στη ζωή του. Σας θυμίζει κάτι μήπως;
Βρετανία
Για τους Βρετανούς, είναι «αμαρτία» να αρνηθείς να φας πουτίγκα την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο έδεσμα των Βρετανών. Ενώ αν είσαι τυχερός και βρεθείς στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, μπορεί να δεις πουτίγκα με μπράντι να παίρνει φωτιά μέσα από ένα ξεχωριστό show. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ θα ταξίδευα μέχρι τη Βρετανία τα Χριστούγεννα, μόνο και μόνο για να παρακολουθήσω αυτό το έθιμο!
Αμερική
Εντάξει, όπως γνωρίζεις ήδη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Αμερικανών, κύριος πρωταγωνιστής είναι η γαλοπούλα με γέμιση, την οποία λιγουρεύεσαι σε κάθε αμερικάνικη ταινία και σειρά που βλέπεις. Εκτός από τη γαλοπούλα, οι Αμερικανοί τα Χριστούγεννα πίνουν ένα περίεργο παχύρευστο ρόφημα, που ονομάζεται eggnog. Φτιάχνεται από αυγό, γάλα, ρούμι (προαιρετικά), κανέλα και μοσχοκάρυδο. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες συνταγές και παραλλαγές του eggnog, ενώ κυκλοφορεί και έτοιμο σε καταστήματα κάθε χρόνο, όπου γίνεται ανάρπαστο! Εγώ προσωπικά, δεν ξέρω αν θα το δοκίμαζα, αλλά γούστα είναι αυτά…
Αίγυπτος
Last but not least, η Αίγυπτος. Εδώ συμβαίνει το εξής: οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι συνήθως νηστεύουν τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το κυριότερο νηστίσιμο πιάτο για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες ονομάζεται Kushari. Περιλαμβάνει μακαρόνια, ρύζι και φακές με ένα απόσταγμα ντομάτας που μοιάζει με ξύδι. Άλλο ένα πιάτο δηλαδή, που σίγουρα δεν θα δοκίμαζα!
Image by timolina on Freepik
Δείτε επίσης: