Brownie με αμύγδαλα

Forever Woman

Μια πλούσια σε γεύση εκδοχή του brownie

Μια πλούσια σε γεύση εκδοχή του brownie, με την ιδιαίτερη, καπνιστή και κάπως καραμελένια νοστιμιά που θα του προσδώσουν τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Υλικά

  • 90 γρ. κουβερτούρα με 60-70% κακάο, τεμαχισμένη
  • 175 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το ταψάκι
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική + 15 γρ. επιπλέον
  • 115 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 3 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη, για το ταψάκι
  • 40 γρ. κακάο
  • 80 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα για 10 λεπτά στους 160°C και ψιλοσπασμένα + 150 γρ. επιπλέον (επίσης καβουρδισμένα), κομμένα κατά μήκος σε τρία-τέσσερα κομμάτια, για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, προσέχοντας να μην ακουμπάει το μπολ στην επιφάνεια του νερού. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Όταν λιώσει η σοκολάτα, την αποσύρουμε, προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα 100 γρ. λευκή ζάχαρη μαζί με την καστανή ζάχαρη και τους κρόκους, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε και τα σπασμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο μπολ, γιατί θα χρειαστούμε τον κάδο του μίξερ. Τον καθαρίζουμε και τον στεγνώνουμε καλά, μαζί και το σύρμα. Χτυπάμε σε αυτόν τα ασπράδια με τα 15 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μαλακή μαρέγκα (να μη σφίξει τόσο που να σχηματίζονται μεγάλες κορυφές). Την ενσωματώνουμε στο μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-175°C για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Πηγή: steliosparliaros.gr