Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αυτές οι 5 τοξικές συμπεριφορές είναι ο λόγος που άλλοι δεν σε σέβονται

Οι πράξεις είναι που τελικά μας καθορίζουν

Οι πράξεις μας αποτελούν καθρέφτη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας. Μπορεί κάποιος να μην σε γνωρίζει σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο έχει το δικαίωμα να σε κρίνει σύμφωνα με το αποτέλεσμα που βλέπει μπροστά του. Κανείς δεν λέει ότι μια μοναδική στιγμή σε καθορίζει για πάντα ούτε ότι πρέπει να είσαι τέλειος κάθε λεπτό της ημέρας σου, ωστόσο όσα λές και όσα κάνεις επηρεάζουν τη γνώμη των άλλων.

Πολλές φορές, πράττουμε αυθόρμητα, κάνουμε ό,τι σκεφτόμαστε, λέμε ό,τι μας έρχεται αρχικά στο μυαλό και γενικότερα είμαστε ο εαυτός μας. Αυτές τις φορές, όμως, μπορεί να παραείμαστε άνετοι και αυτή η συμπεριφορά να ενοχλεί τους γύρω μας. Τα όρια είναι κάθε φορά πολύ λεπτά και χρειάζεται προσοχή για να μην τα ξεπεράσουμε. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας τοξικής και μιας μη τοξικής συμπεριφοράς είναι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη μας.

Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι, υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι δεν είναι τοξικοί, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Έχουν υποπέσει σε σφάλματα και έχουν υιοθετήσει ένα τοξικό πρότυπο, που κάθε άλλο παρά καλό κάνει στην προσωπικότητά τους. Αυτές οι προβληματικές συμπεριφορές μπορεί φαινομενικά να είναι αθώες και να μην τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, όμως είναι ενοχλητικές.

#1 Να διακόπτεις συνέχεια και πάντα τους γύρω σου

Σε όλους έχει συμβεί να διακόψουμε έστω και μια φορά στη ζωή μας κάποιον. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, δείχνουμε ασέβεια προς τον συνομιλητή μας και αγνοούμε την άποψή του, γεγονός που είναι αγενές. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς σε μια συζήτηση, άκουσε όσα έχει να σου πει ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σου και μόλις ολοκληρώσει τον λόγο του, απάντησέ του.

#2 Να τσακώνεσαι, ανεβάζοντας τους τοίχους

Δεν είσαι υποχρεωμένος να συμφωνείς με κανέναν. Είσαι ένας άνθρωπος με αντίληψη, άποψη και θέση, που έχεις συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τη ζωή. Γι’ αυτό που, όμως, είσαι υποχρεωμένος είναι να δείχνεις ευγένεια και σεβασμό στους συνομιλητές σου. Όσο κι αν διαφωνείς με τη γνώμη τους, είναι ανώφελο να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου ή ακόμα χειρότερα να τσακωθείς, για να υπερασπιστείς τη θέση σου.

#3 Να γκρινιάζεις συνέχεια για ό,τι συμβαίνει

Εντάξει, πολλοί άνθρωποι είμαστε γκρινιάρηδες, αυτό που, ωστόσο, έχει σημασία είναι να μην μένουμε στο πρόβλημα, αλλά να αναζητάμε τη λύση όπου κι αν αυτή βρίσκεται. Έχεις μια κακή ημέρα, μπορείς να παραπονεθείς, αρκεί να το κάνεις με μέτρο. Καμία ημέρα δεν είναι ίδια. Αύριο θα είναι καλύτερα τα πράγματα στη ζωή σου, αρκεί να το πιστέψεις και να μην θυματοποιείσαι.

#4 Να αδιαφορείς για τους άλλους

Μα, αν αδιαφορείς εσύ για τους άλλους, πώς θέλεις εκείνοι να ασχοληθούν μαζί σου και να ακούσουν τα προβλήματά σου; Είναι παράλογο. Αν δεν ενδιαφέρεσαι να ακούσεις όσα θέλει να σου πει, γιατί ενδιαφέρεσαι να ακούσει αυτά που έχεις εσύ να πεις; Food for thought.

#5 Να αλλάζεις συνεχώς άποψη

Είναι σημαντικό να έχουμε μια γνώμη και να αναθεωρούμε όποτε πιστεύουμε ότι κάνουμε λάθος. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει συνεχώς και δεν υπάρχει σταθερότητα και αλληλουχία στις απόψεις, είναι λογικό να προβληματίζονται οι γύρω σου και να μην σε εμπιστεύονται.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης