Xρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο γυαλί
«Η επαναχρησιμοποίηση του γυαλιού, που διαφορετικά θα πήγαινε στη χωματερή, θα αποφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη»
Σε μια καινοτόμα πρωτοβουλία έχουν προχωρήσει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT στην Αυστραλία, καθώς ανακάλυψαν πώς μπορούν να μετατρέψουν απορρίμματα από γυαλί σε ανθεκτικές, πυρίμαχες επενδύσεις κτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα που περιλαμβάνει 83% ανακυκλωμένο γυαλί, ένα μικρό ποσοστό «πλαστικών συνδετικών υλικών» και κάποια πρόσθετα επιβραδυντικά της πυρκαγιάς, οι ερευνητές σημειώνουν σε σχετική μελέτη τους, ότι το τελικό προϊόν τους μπορεί να βελτιώσει την κατασκευή κτηρίων.
Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής, Ντίλαν Ρόμπερτ, δήλωσε ότι η χρήση ανακτημένων αποβλήτων γυαλιού ως εναλλακτικό υλικό επένδυσης των κτηρίων, θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας γυαλιού που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 130 εκατομμύρια τόνοι γυαλιού, αλλά μόνο το 21% από αυτούς τους τόνους είναι ανακυκλωμένο γυαλί. Επιπλέον, η παραγωγή γυαλιού δημιούργησε σχεδόν 105 εκατομμύρια τόνους ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2022, σύμφωνα με δεδομένα της Statista.
«Το γυαλί είναι ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά στον κόσμο, καθώς δεν χάνει την ποιότητα ή την καθαρότητά του και μπορεί να ανακυκλωθεί για πολλαπλές χρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών», δήλωσε ο Ντίλαν Ρόμπερτ. Η επένδυση από το γυαλί που δημιούργησαν οι ερευνητές στο RMIT, αποδείχθηκε καλύτερη από άλλες γυάλινες επικαλύψεις κτηρίων, καθώς το υλικό δεν είναι τόσο εύθραυστο. Επιπλέον, είναι «πυρασφαλές, αδιάβροχο και οικονομικό», συμφώνα με τους ίδιους. «Τα πειράματα έχουν αποδείξει ότι οι επιστρώσεις μας πληρούν τις δομικές και περιβαλλοντικά βιώσιμες απαιτήσεις», τόνισε ο Ντίλαν Ρόμπερτ στη σχετική έκθεση.
Με βάση τις δηλώσεις του επικεφαλής ερευνητή, η δοκιμή των παραπάνω υλικών επένδυσης για την πυρασφάλεια, ήταν ένα σημαντικό σημείο εστίασης της μελέτης. «Οι επενδύσεις παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς, ιδίως σε πολυώροφα κτίρια», δήλωσε ο Ρόμπερτ. «Ορισμένες από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές σε κτήρια, όπως η πυρκαγιά στον πύργο Grenfell του 2017 στο Λονδίνο, που οδήγησε σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, αποδίδονται στις κακές επιδόσεις των υλικών επένδυσης για την πρόληψη της πυρκαγιάς».
Η ίδια έκθεση του RMIT, αναφέρει ότι το υλικό επένδυσης δοκιμάστηκε για κατασκευή σε μεγάλη κλίμακα. Τώρα, όραμα των ερευνητών είναι ένα καθαρότερο μέλλον, ξεκινώντας από την επαναχρησιμοποίηση ενός κοινού προϊόντος. «Η επαναχρησιμοποίηση του γυαλιού, που διαφορετικά θα πήγαινε στη χωματερή, θα αποφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή:https://jenny.gr