Πολύχρωμο, νόστιμο, χορταστικό!
Τα φαγητά του φούρνου είναι η αλήθεια πως είναι μια εύκολη λύση γιατί μετά την προετοιμασία τους δεν θέλουν συχνή παρακολούθηση. Ειδικά της γάστρας, τα πετυχαίνουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι μάγειρες και μαγείρισσες. Ένα φαγητό στην κατσαρόλα θέλει μεγαλύτερη «τέχνη» για να μελώσει και να δέσει η σάλτσα του. Αυτό το αρνάκι που εδώ είναι μαγειρεμένο στη γάστρα, θα μπορούσε να γίνει και σε κατσαρόλα αλλά θα ήθελε περισσότερη ενασχόληση…
Άλλο ένα πλεονέκτημα του μαγειρέματος στη γάστρα είναι ότι ο φούρνος μένει καθαρός με όλα όσα συνεπάγεται αυτό για τη νοικοκυρά. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι τη συνηθίζω στα μαγειρέματά μου γιατί το φαγητό της έχει το πλεονέκτημα να σερβίρεται πιο ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κλασικά ψητά του φούρνου ίσως επειδή ξεραίνονται λίγο παραπάνω είναι καλύτερα ζεστά.
Της γάστρας τα φαγητά μελώνουν και είναι νόστιμα ακόμη κι αν μείνουν 1-2 ώρες πριν σερβιριστούν. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αν δρω ως «την ανάγκην επιθυμία ποιούσα», κι αν τους αναγνωρίζω αυτήν τη νοστιμιά επειδή με εξυπηρετεί αυτή τους η ιδιότητα ειδικά τις μέρες που είμαστε στη θάλασσα. Είναι πολύ βολικό να μαγειρεύω το πρωί και να μας περιμένει έτοιμο νόστιμο φαγάκι το μεσημέρι!
Τα λαχανικά σ’ αυτή τη μαγεριά είναι στην ουσία ό,τι έχουμε. Δηλαδή μη σταθείτε μόνο στα κολοκυθάκια και τις πατάτες που βλέπετε εδώ. Και πιπεριές (κατά προτίμηση κέρατα) να είχα, θα έβαζα 1-2, ακόμη και μελιτζάνες. Οι πατάτες είναι μάλλον απαραίτητες, αλλά αν υπάρχουν λόγοι να τις αποφύγουμε το φαγητό μελώνει και με τα υπόλοιπα!
Υλικά
Για 1000-1200 gr αρνάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
5-6 μέτρια κολοκυθάκια
2 μέτριες πατάτες
2 μέτριες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή 1 κουταλάκι ξερό
(στο σύνολό τους τα λαχανικά να είναι 1-1,5 κιλό για κάθε κιλό κρέατος)
Εκτέλεση
Πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο να το πιάσει παντού. Το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τα μεγαλύτερα σε κομμάτια (τα κολοκυθάκια ανάλογα με το μέγεθός τους απλώς τα χαράζουμε). Κόβουμε και τις ντομάτες σε κομματάκια.
Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε και τα αραδιάζουμε στη γάστρα. Σκορπάμε το σκόρδο (εκτός από 1-2 σκελίδες) ανάμεσά τους, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τα λαχανικά, όχι από την πλευρά του δέρματος. Από πάνω βάζουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες, όχι ψιλοκομμένες) και το δεντρολίβανο. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο, σε χαμηλή θέση αλλά όχι στο πάτωμα του φούρνου. Δεν τον προθερμαίνουμε.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για μισή ώρα (από την στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι) με σκεπασμένη γάστρα. Χαμηλώνουμε στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα χωρίς να ξεσκεπάσουμε τη γάστρα. Τώρα θα ξεσκεπάσουμε, θα γυρίσουμε το κρέας και θα συνεχίσουμε περίπου για 1 ώρα ακόμη.
Αν χρειάζεται ξαναανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς τα τελευταία λεπτά για να ροδοκοκκινίσει το αρνάκι μας. Είναι έτοιμο όταν έχουν μαλακώσει όλα τα λαχανικά και έχει μελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Παρατηρήσεις
- Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό σ’ αυτό το φαγητό αλλά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο στη φάση που θα το ψήνουμε ξεσκέπαστο.
- Αν βάλουμε μελιτζάνες μπορούμε αντί δεντρολίβανο να βάλουμε 1-2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό ή λίγο ξερό.
- Εδώ βάζω τα λαχανικά μαζί με το κρέας και μάλιστα χωρίς να προθερμάνω το φούρνο. Τα ζουμάκια του θα νοστιμίσουν τα λαχανικά μας και επειδή δεν τα ανακατεύουμε δεν λιώνουν παρόλο που μαγειρεύονται όσο χρόνο μαγειρεύεται και το κρέας!
- Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του ζώου. Προτιμάμε σχετικά νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι. Το καλύτερο κομμάτι κατά τη γνώμη γι αυτό το φαγητό είναι το μπροστινό, αλλά γίνεται εξαιρετικό και με μπουτάκι που μας έχει σπάσει σε 3-4 κομμάτια ο κρεοπώλης χωρίς να το χωρίσει.
Πηγή: www.cretangastronomy.gr