Τι είναι η aquafaba;
Η aquafaba (ακουαφάβα) είναι η φυτική εκδοχή του αυγού, η αντικατάσταση του αυγού στις συνταγές σου, γλυκές και αλμυρές. Ιδανική για συνταγές χωρίς αυγά! Πάμε να δούμε παρακάτω τη συνταγή για να τη φτιάξετε.
Νηστεύεις ή είσαι vegan;
Αυτό το υλικό θα σου λύσει τα χέρια! Η ακουαφάβα είναι vegan και χωρίς γλουτένη. Στην ουσία είναι το νερό από τα βρασμένα ρεβίθια. Στην κουζίνα των vegan αντικαθιστά το ασπράδι του αυγού. Όταν χτυπήσεις αυτό το υπόλοιπο από τα βρασμένα ρεβίθια, έχεις μπροστά σου μια αφράτη φουσκωτή μαρέγκα που δεν θα το πιστεύεις!
Πώς να πετύχεις τη σωστή σύσταση στην aquafaba
Όλο το μυστικό για να πετύχεις την σωστή σύσταση στην ακουαφάβα, είναι να την συμπυκνώσεις. Μόνο η πυκνή aquafaba μπορεί να μετατραπεί σε vegan μαρέγκα. Αν είναι αραιή η σύσταση της δηλαδή, δεν γίνεται να πήξει.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό από κονσέρβα βρασμένα ρεβίθια, που έχει πυκνή σύσταση και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο ρεβιθιού. Το ίδιο γίνεται και από το νερό των βρασμένων φασολιών. Το νερό των ρεβιθιών όμως που βράσαμε περιέχει άμυλο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και πηκτικά συστατικά που του επιτρέπουν να διογκωθεί και να κρατήσει την σύσταση του μέσα στις συνταγές.
Πώς να μετατρέψεις την aquafaba σε μαρέγκα
Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψεις την ακουαφάβα σε μαρέγκα, είναι να χτυπήσεις το κρύο υγρό με μίξερ χειρός γύρω στα 6-7 λεπτά. Μετατρέπεται σε ένα σύννεφο vegan μαρέγκας. 2 πρέζες κρεμόριο στο χτύπημα της φυτικής μαρέγκας θα δώσει σώμα και θα κρατήσει τον όγκο της μαρέγκας. Μετά το χτύπημα, είναι έτοιμη όταν εμφανιστούν απαλές κορυφές που στέκονται.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο κρεμόριο στην aquafaba γιατί έχει την ιδιότητα να δίνει σώμα και να κρατάει η φυτική μαρέγκα τον όγκο της πιο σταθερό.
Πόσες μέρες διατηρείται στο ψυγείο;
Μπορείς να διατηρήσεις το ρεβυθόζουμο 2-3 ημέρες, όχι παραπάνω. Διατηρείται όμως για πολύ καιρό στην κατάψυξη. Πρέπει να την αποψύξεις στην συντήρηση του ψυγείου, για χρήση σε συνταγές.
Συνταγή για aquababa για κάθε χρήση
Μερίδες: 1-1/2 φλ
Χρόνος προετοιμασίας: 1 νύχτα
Χρόνος βρασμού: 1 ώρα
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1-1/2 λίτρο νερό
Για να φτιάξεις aquafaba πρέπει από την προηγούμενη νύχτα να μουλιάσεις τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ. Το νερό που θα σκεπάζει τα ρεβίθια σου πρέπει να είναι μπόλικο γιατί τα ρεβίθια διπλασιάζονται και όσο μουσκεύουμε, πρέπει το νερό να τα καλύπτει.
Την επόμενη ημέρα στραγγίζεις το νερό. Βάζεις τα ρεβίθια σε μέτρια κατσαρόλα. Καλύπτεις με κρύο νερό και σε δυνατή φωτιά αφήνεις να έρθουν σε σημείο βρασμού. Από την ώρα που θα πάρουν βράση τα ρεβίθια, βράζεις μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι και κρατάμε το νερό σε μικρή κατσαρόλα.
Το νερό των ρεβιθιών συνεχίσουμε να το βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί περίπου στα 1-1/2 με 2 φλ. Θα σκουρύνει το χρώμα και θα πυκνώσει η σύσταση. Πρέπει να είναι αρκετά παχύ και όχι απλό νερό, αν θέλετε να πήξει σωστά στο χτύπημα. Αφήνουμε το νερό των ρεβιθιών να κρυώσει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα έχει κολλώδη υφή, την αποθηκεύουμε σε καθαρό βάζο στο ψυγείο.
Αντικατάσταση αυγού και ισοδυναμία
- 1 ολόκληρο μεγάλο αυγό ισοδυναμεί με 4 κ.σ. aquafaba
- 1 κρόκος από μεγάλο αυγό ισοδυναμεί με 2 κ.σ. aquafaba
- 1 ασπράδι μεγάλου αυγού ισοδυναμεί με 2 -1/2 κ.σ. aquafaba
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης: