Απλοί τρόποι για να κάνετε τα βότανά σας να διαρκέσουν περισσότερο

Forever Woman

Διατηρήστε τα βότανά σας φρέσκα για εβδομάδες με αυτές τις απλές συμβουλές αποθήκευσης

Τα φρέσκα μυρωδικά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας υλικά στην κουζίνα, αλλά αν δεν προσέξετε, μπορεί να χαλάσουν γρήγορα. Η σωστή αποθήκευση φρέσκων βοτάνων σημαίνει ότι μπορείτε να τα διατηρήσετε πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα βότανά σας φρέσκα και έτοιμα για χρήση σε όλες τις αγαπημένες σας συνταγές.

Πώς να αποθηκεύσετε μαλακά, φυλλώδη βότανα

Η αποθήκευση φρέσκων βοτάνων όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, η μέντα και ο βασιλικός μπορεί να είναι δύσκολη επειδή έχουν την τάση να μαραίνονται γρήγορα. Το μυστικό για να διατηρήσετε τα μαλακά φρέσκα βότανα είναι τόσο απλό όσο ένα μικρό ποτήρι νερό.

Πρώτα, καθαρίστε και προετοιμάστε σωστά τα βότανά σας για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία τους. Αφαιρέστε τη στριφτή γραβάτα ή το λαστιχάκι που κρατά τα βότανα σε τσαμπιά, ώστε να μπορούν να αναπνέουν. Στη συνέχεια, περάστε τα κάτω από τη βρύση, τινάζοντας απαλά κάθε βρωμιά. Αφού καθαριστούν, στεγνώστε τα μυρωδικά με μια καθαρή πετσέτα πιάτων ή με ένα κλωστήρα σαλάτας. Φροντίστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιφανειακών βακτηρίων και βρωμιάς.

Μόλις τα βότανά σας καθαριστούν και στεγνώσουν σωστά, κόψτε το κάτω μισό εκατοστό από τα στελέχη και συγκεντρώστε τα σε μικρές δέσμες. Τοποθετήστε τα σε όρθια θέση σε ένα βάζο ή δοχείο γεμάτο με περίπου 1 έως 2 ίντσες νερό, φροντίζοντας να μην ακουμπούν φύλλα στο νερό. Μόλις συναρμολογήσετε το μπουκέτο σας, τοποθετήστε μια διαφανή πλαστική σακούλα πάνω από τα φύλλα. Φυλάξτε τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και τη μέντα στο ψυγείο. Ο βασιλικός διατηρείται καλύτερα στον πάγκο αλλά σε έμμεσο ηλιακό φως.

Με αυτή τη μέθοδο “μπουκέτου”, τα βότανα σας θα παραμείνουν πιο φρέσκα για εβδομάδες αντί για μέρες. Η υγρασία από το νερό βοηθά στην ενυδάτωση και την ανανέωση των βοτάνων, εμποδίζοντάς τα να μαραθούν πολύ σύντομα.

Πώς να αποθηκεύσετε πιο σκληρά βότανα

Ενώ τα μαλακά βότανα είναι πιο ευαίσθητα, τα πιο σκληρά βότανα όπως το δεντρολίβανο, ο άνηθος, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το σχοινόπρασο και η ρίγανη, έχουν λίγο περισσότερη ευελιξία και δεν στεγνώνουν τόσο εύκολα.

Αν και τα πιο σκληρά βότανα μπορούν επίσης να διατηρηθούν φρέσκα με ένα ποτήρι νερό, ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσετε είναι να τα τυλίξετε χαλαρά σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και να τα διατηρήσετε σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο ή επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα στο ψυγείο. Αυτό θα αποτρέψει την είσοδο οξυγόνου και τα φύλλα από τον μαρασμό. Καθώς στεγνώνουν οι χαρτοπετσέτες, φροντίστε να τις βρέξετε ξανά.

Καταψύξτε τα βότανα για να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο

Αν θέλετε να διατηρήσετε τα βότανα ακόμα περισσότερο, παγώστε τα. Για να καταψύξετε ανθεκτικά βότανα, τυλίξτε τα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα. Έπειτα τοποθετήστε τα σε μια σακούλα κατάψυξης με ετικέτα, επανασφραγιζόμενη. Μπορείτε επίσης να μοιράσετε μικρότερες ποσότητες και να τις τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια να τις αποθηκεύσετε σε σακούλα κατάψυξης για χρήση.

Για να καταψύξετε περισσότερα τρυφερά βότανα, ανακατέψτε τα με μια-δυο κουταλιές της σούπας λάδι ή νερό και παγώστε το μείγμα σε μια παγοθήκη ή σακούλα κατάψυξης. Αυτά τα κατεψυγμένα βότανα μπορούν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.

Διαβάστε
ακόμα