Αξίζει να την φτιάξετε
Eίναι νοστιμότατη και έχει μόλις 286 Kcal/κομμάτι. Πώς να μην την αγαπήσεις αυτή την πίτα με την τραγανή ζύμη και την τυρένια γέμιση που συνδυάζει κατσικίσια «φέτα», κατίκι και γιαούρτι;
Είναι ελαφριά και θρεπτική. ‹Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε τυρί και γιαούρτι, η πίτα αυτή αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και μιας μεγάλης ποικιλίας φιλικών προς το έντερο βακτηρίων που εμπλουτίζουν το μικροβίωμα, με θετικό αντίκτυπο στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού!», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc
Υλικά
Μερίδες: 8 (για ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.)
Για τη ζύμη
- 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 1/2 φλιτζ τσαγιού κατσικίσιο γάλα, χλιαρό
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 2 αυγά + 2 ασπράδια αυγών, όλα χτυπημένα με το μίξερ για να αφρατέψουν
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κατσικίσιο γάλα
- 300 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι
- 300 γρ. κατσικίσια «φέτα», θρυμματισμένη
- 400 γρ. κατίκι
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την ανοιχτή τυρόπιτα με κατσικίσια τυριά και κατσικίσιο γιαούρτι στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο και το γάλα και δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε αργά και το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα χτυπημένα αυγά και τα χτυπημένα ασπράδια μαζί με το γάλα, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και τέλος ρίχνουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.
Πίτα
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και διάμετρο περίπου 35 εκ. (δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί (ή μια ταρτιέρα ίδιας διαμέτρου).
- Στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ωραία η ζύμη και η επιφάνεια να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα.
- Αφήνουμε την ανοιχτή τυρόπιτα να κρυώσει για 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας : Η ιδιαίτερη γεύση και υφή του γιαουρτιού δίνει τον τόνο στις συνταγές, που αναζητούν λευκά κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα για να τις συνοδεύσουν, όπως Μοσχοφίλερα, ξηρά Μοσχάτα, Riesling.
πηγή:https://www.gastronomos.gr