Amelia Mary Earhart: Πετώντας με το καναρίνι στο θάνατο

Forever Woman

Σε ηλικία 34 ετών, το 1932, επιχείρησε το ταξίδι Αμερική -Ευρώπη

Η Αμέλια Μαίρυ Έρχαρτ γεννήθηκε στο Άτκισον του Κάνσας, το 1897. Ο δικηγόρος πατέρας της και η προοδευτική μητέρα της ,αρνήθηκαν να  δώσουν σε αυτή και την αδελφή της την συμβατική διαπαιδαγώγηση της εποχής που ήθελε τα κορίτσια χαριτωμένα ,συμπαθητικά ,υπάκουα και άβουλα πλάσματα. Έτσι έγινε ανεξάρτητο και ατίθασο πνεύμα .

Σαν παιδί, η Αμέλια χαρακτηρίζονταν αγοροκόριτσο. Έκανε πράγματα που δεν ήταν <πρέποντα>για τα κορίτσια :σκαρφάλωνε στα δέντρα, κυνηγούσε αρουραίους με ένα τουφέκι ,έκανε  έλκηθρο με την κοιλιά τους προς τα κάτω στις κατηφόρες, κουρελιάζοντας τα ρούχα της. Είχε μια ακατανίκητη περιέργεια για την φύση. Είχε μια μεγάλη συλλογή από «σκουλήκια, σκώρους, ακρίδες και ένα φρύνο» για να τα μελετάει.  Κρατούσε λεύκωμα με φωτογραφίες πετυχημένων γυναικών της εποχής της και ήταν αποφασισμένη να τους μοιάσει.

Σε ηλικία 7 ετών παρακάλεσε τον θείο της να της φτιάξει μία ράμπα από την ταράτσα του σπιτιού. Μπήκε σε ένα ξύλινο κουτί, γλίστρησε στην ράμπα και επιχείρησε την πρώτη της …πτήση. Όπως ήταν φυσικό κατάληξε στο έδαφος με μώλωπες και γδαρσίματα και ένα τεράστιο χαμόγελο για το επίτευγμα της.

Στα 11 της χρόνια  είδε το πρώτο της αεροσκάφος

Ένα διπλάνο, στην κρατική έκθεση της Αϊόβα. Ο πατέρας της πήρε τις κόρες του μαζί σε μια δοκιμαστική πτήση. Η Αμέλια ενθουσιάστηκε από την εμπειρία ,αλλά όχι από το διπλάνοπου. Το περιέγραψε ως «ένα πράγμα από σκουριασμένα καλώδια και ξύλο και καθόλου ενδιαφέρον».

Μεγαλώνοντας άρχισε να ενδιαφέρεται για ανδροκρατούμενα κυρίως επαγγέλματα. Όπως η  σκηνοθεσία ,η παραγωγή ταινιών, η δικηγορία ,η διοίκηση επιχειρήσεων, η διαφήμιση, η μηχανική. Αρνιόταν να δεχτεί πως οι γυναίκες δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν το ίδιο καλά με τους άντρες σε ορισμένους τομείς. Δεν καταλάβαινε και δεν δικαιολογούσε αυτό τον άδικο αποκλεισμό.

Εν το μεταξύ ,ξέσπασε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Αμέλια εκπαιδεύτηκε ως βοηθός νοσοκόμου από τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης εργάστηκε εθελοντικά στο στρατιωτικό νοσοκομείο Spadina στο Τορόντο μέχρι το τέλος του πολέμου, τον Νοέμβριο του 1918. Κόλλησε όμως Ισπανική γρίπη ,νοσηλεύτηκε 4 μήνες και χρειάστηκε άλλος ένας χρόνος για να αναρρώσει. Παρόλη την μακροχρόνια θεραπεία, όλη της τη ζωή υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους και  χρόνια ιγμορίτιδα.

Το 1919 εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να σπουδάσει ιατρική

Forever Woman

Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο ένα χρόνο αργότερα γιατί αποφάσισε πως το μόνο που ήθελε να κάνει στην ζωή της , ήταν να γίνει πιλότος. Έκανε διάφορες δουλειές, ως φωτογράφος, οδηγός φορτηγού και στενογράφος στην τοπική τηλεφωνική επιχείρηση, μέχρι που κατόρθωσε να μαζέψει 1.000 δολάρια για μαθήματα πτήσης.

Έξι μήνες αργότερα, η Αμέλια αγόρασε ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνοKinnerAirster, το οποίο ονόμασε «το καναρίνι». Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πέταξε με το Airster σε ύψος 14.000 ποδιών, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους.

-Τον Αύγουστο του 1928, η Έρχαρτ έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της με επιστροφή κατά μήκος της βορειοαμερικανικής ηπείρου.

-Το 1929 συμμετείχε στον πρώτο γυναικείο αεροπορικό αγώνα Σάντα Μόνικα – Κλήβελαντ

Το 1931, παντρεύτηκε τον Τζωρτζ  Πούτναμ

Περιέγραψε  τον γάμο ως μία «συνεργασία» με «διπλά χειριστήρια». Σε ένα γράμμα προς τον  Πούτναμ έγραφε:

«Θέλω να καταλάβεις ότι δεν θα σε θεωρήσω δέσμιο σε μένα με κάποιο μεσαιωνικό κώδικα πίστης, ούτε θα θεωρήσω τον εαυτό μου δέσμιο σε σένα». Πίστευε στις ίσες ευθύνες και για τους δύο συζύγους, ενώ διατήρησε το δικό της όνομα αντί εκείνο του συζύγου της. Όταν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επέμειναν να αναφέρονται σε αυτή ως «Κα Πούτναμ», εκείνη διαμαρτυρήθηκε. Ο Τζωρτζ Πούτναμ σύντομα ανακάλυψε ότι ο ίδιος αποκαλούνταν «Κος Έρχαρτ» γιατί κανείς δεν πίστευε πως μια γυναίκα είχε το θράσος να κρατήσει το πατρικό της όνομα και δεν έχει πάρει το επώνυμο του με <δόξα και τιμή> συζύγου της.

Σε ηλικία 34 ετών, το 1932, επιχείρησε το ταξίδι Αμερική -Ευρώπη

Απογειώθηκε από το Χάρμπουρ Γκρέις του Νιουφάουντλαντ και μετά από συνεχόμενη πτήση 14 ωρών και 56 λεπτών προσγειώθηκε σε ένα βοσκοτόπι της Βόρειας Ιρλανδίας, διασχίζοντας πρώτη τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το σημείο προσγείωσης της είναι σήμερα έδρα ενός μικρού μουσείου του AmeliaEarhart Centre.

-Το  1935 η Έρχαρτ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε με μονοθέσιο αεροπλάνο από τη Χονολουλού της Χαβάη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

-Το 1937 αποφάσισε να κάνει τον γύρο της Γης με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Λόκχιντ Ηλέκτρα, ακολουθώντας τον Ισημερινό. Απογειώθηκε από το Μαϊάμι, πέρασε πάνω από την Βραζιλία, διέσχισε λοξά τον Ατλαντικό προς την Αφρική ,συνέχισε προς τις Ινδίες και κατευθύνθηκε νότια περνώντας πάνω από την Αυστραλία. Έκανε μία στάση στην Νέα Γουινέα πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Το σήμα από τον σταθμό της Χονολουλού, πάγωσε το τεράστιο πλήθος ειδικών και μη που παρακολουθούσαν εναγωνίως την πορεία της. Το <Ηλέκτρα > είχε κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση 180 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού Χάουλαντ και ήταν έρμαιο των κυμάτων. Ξεκίνησε αμέσως μία πρωτοφανής κινητοποίηση από κρατικές υπηρεσίες, ακόμα και ιδιωτικές μονάδες διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετείχε έως και το αεροπλανοφόρο <Λεξιγκτόν>

Οι έρευνες αποδείχτηκαν άκαρπες

Forever Woman

Η Αμέλια εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, χωρίς ποτέ να βρεθεί ίχνος της ιδίας ή του αεροπλάνου της. Μετά από πολύμηνες αναζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα ,κηρύχτηκε και επισήμως νεκρή το 1939.

Την ίδια χρονιά ,ο σύζυγός της κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο Soaring Wings (Ορμητικά Φτερά).

Η Έρχαρτ υπήρξε πρωτοπόρος της αεροπορίας και ένθερμη φεμινίστρια. Δεν αποδέχτηκε ποτέ την <αδυναμία> των γυναικών να ασχοληθούν με ανδρικά επικίνδυνα  επαγγέλματα και το απέδειξε με το προσωπικό της παράδειγμα.

Αρθρογραφούσε συνεχώς υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών, τονίζοντας πως οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα και πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί λόγω φύλου σε κανένα επάγγελμα.

Υπήρξε μια γενναία γυναίκα. Ενέπνευσε τις γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους παρά τις προκαταλήψεις της εποχής τους, τις αντιρρήσεις των οικογενειών τους και τον<πόλεμο>των ανδρών συναδέλφων τους.

Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός

πηγή φωτογραφιών: ΑP photo, ameliaearhart.com, Βικιπέδια, Wikimedia Commons

Δείτε επίσης: