Αλμυρά muffins βρώμης σε 2 γεύσεις

Forever Woman

Τα παιδιά λατρεύουν τα muffins, αυτά τα μίνι κεκάκια, που τρως εύκολα με το ένα χέρι.

Μη σκέφτεσαι μόνο muffins βανίλια ή σοκολάτα με λευκό αλεύρι και μπόλικη ζάχαρη! Τα muffins μπορούν να είναι υγιεινό σνακ ενταγμένο στην καθημερινή διατροφή, αρκεί να το φτιάξεις εσύ με αγνά υλικά που μπορεί να βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σου. Και γιατί όχι αλμυρά αντί για γλυκά, για να τα εμπλουτίσεις με leftover λαχανικά ή υλικά από ανοιγμένα βαζάκια στο ψυγείο, μειώνοντας και τη σπατάλη τροφίμων;

Η βασική συνταγή για muffins με σπιτικό αλεύρι βρώμης είναι πανεύκολη και περιέχει ελάχιστα υλικά. Εγώ σου δίνω δύο προτάσεις, μία με καρότο και τυρί και μία με ελιές & λιαστές ντομάτες, όμως μπορείς να την ενισχύσεις με ό,τι ξερά μυρωδικά και σοταρισμένα, ωμά ή κατεψυγμένα ψιλοκομμένα λαχανικά θέλεις. Είναι αφράτα και χορταστικά και το καλύτερο; Αν η βρώμη και το μπέικιν πάουντερ που θα χρησιμοποιήσεις έχουν πιστοποίηση gluten free, είναι φυσικώς χωρίς γλουτένη. Τέλειο σνακ για το ταπεράκι του σχολείου αλλά και πρωινό on the go!

Forever Woman
  • Μερίδες: 12 muffins
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά
  • Σκεύος: ταψί για muffins
  • Φυλάσσουμε τα muffins καλυμμένα σε δροσερό σημείο για 3 μέρες ή μέσα στο ψυγείο για 5-6.

Υλικά για τη βασική συνταγή:

Υλικά για muffins με καρότο (12 τμχ):

  • 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
  • 120 γρ. λευκό τυρί της επιλογής μας

Υλικά για muffins με μυρωδικά, ελιές & λιαστές ντομάτες (12 τμχ):

  • ½ κ.γλ. ξερή ρίγανη ή ξερό θυμάρι ή Italian Mix
  • 6-7 λιαστές ντομάτες βάζου, στραγγισμένες & ψιλοκομμένες
  • 8 ελιές τις επιλογής μας (χωρίς κουκούτσι), ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

*Για να φτιάξουμε σπιτικό αλεύρι βρώμης, αλέθουμε πολύ καλά τις νιφάδες βρώμης σε επεξεργαστή τροφίμων. 

1) Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον λιναρόσπορο με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.

2) Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης με το μπέικιν πάουντερ, τη διατροφική μαγιά (ή το τυρί), αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά) και ανακατεύουμε.

3) Ρίχνουμε τα στερεά στα υγρά, ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της επιλογής μας (καρότα & λευκό τυρί ή ελιές, λιαστές ντομάτες και ξερό μυρωδικό της επιλογής μας) και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να ενσωματωθούν.

4) Λαδώνουμε ελαφρώς τις θήκες για τα muffins και τις γεμίζουμε στα ¾ με το μείγμα μας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 15-17 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, σερβίρουμε.