Αφράτα Πασχαλινά Τσουρέκια με Ίνες Χωρίς Μίξερ

Forever Woman

Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι με ίνες

Φτιάξτε φέτος το Πάσχα τα πιο νόστιμα και αφράτα γεμάτα ίνες πασχαλινά τσουρέκια. Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι με ίνες. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κρατάνε μέρες!

Yλικά:

Προζύμι

  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 150 γρ νερό

Ζύμη

  • 680 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ νερό
  • 2 μεσαία αυγά
  • 130 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 2 γρ μαστίχα
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ κακουλέ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη

Για το άλειμμα 

  • 1 αυγό
  • Σουσάμι  

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τις νωπές μαγιές, την ζάχαρη και το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα. Στη συνέχεια κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα) και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει(περίπου15-20 λεπτά). Όσο λοιπόν φουσκώνει το προζύμι συνεχίζουμε με τα μυρωδικά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στον πολυκόφτη την μαστίχα (4 δάκρυα),το κακουλέ, το μαχλέπι ,την βανιλίνη, το αλάτι και την μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά, το νερό , το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στη συνέχεια βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Έπειτα παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά. Μόλις λοιπόν ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.

Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια των 185 γρ. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.

Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι. Έπειτα βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και πασπαλίζουμε σουσάμι.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 c.( Να προσθέσω οτι μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το φούρνο σας) Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Τα Πασχαλινά μας τσουρέκια είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε γεμάτα ίνες και τόσο αφράτα και γευστικά που θα είναι τα καλύτερα τσουρέκια που έχετε φτιάξει ποτέ σας

Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!

Πηγή:live-kitchen.gr