Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

8 συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Η πρόσληψη είναι σίγουρη!

Οι συνεντεύξεις για δουλειά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας πρόσληψης και κάθε δυνητικός υποψήφιος πρέπει να το περάσει πριν βρει τη δουλειά της επιλογής του. Ένα δυνατό βιογραφικό θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι εδώ, αλλά τελικά είναι η συνέντευξη που αποφασίζει για τη μοίρα σας, οπότε πρέπει να φροντίσετε να το κάνετε.

Όσες συνεντεύξεις κι αν πάτε, η διαδικασία δεν γίνεται ποτέ πιο εύκολη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και κάθε ερευνητής είναι μοναδικός, επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι να περιμένουμε. Ωστόσο, δεν είναι κακό να κάνετε το δικό σας μέρος της προετοιμασίας για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τουλάχιστον τα βασικά.

Αν ψάχνετε για δουλειά και αισθάνεστε άγχος για τη συνέντευξη, τότε ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:

Να είστε στην ώρα σας

Το να καθυστερείς σε μια συνέντευξη είναι απλά απαράδεκτο. Θέλετε να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση και το να περπατήσετε αργά μόνο θα βλάψει τις πιθανότητές σας να πάρετε τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, καλό είναι να φτάσετε λίγο νωρίς για να αφήσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να βρείτε την τοποθεσία και επίσης να ελέγξετε την εμφάνισή σας και να ηρεμήσετε τα νεύρα σας.

Κάντε έρευνα

Πριν πάτε για συνέντευξη, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με την εταιρεία – το ιστορικό της, την εξέχουσα δουλειά, τους πελάτες, τα ανώτερα στελέχη κ.λπ. συμπεράσματα για τις προηγούμενες ιστορίες επιτυχίας του οργανισμού. Η οικοδόμηση μιας καλής σχέσης με τον συνεντευκτή σας μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις πιθανότητές σας να προσληφθείτε.

Να είστε προετοιμασμένοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία

Ενώ η αισθητική και η εθιμοτυπία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του να κάνεις καλή εντύπωση, τελικά όλα έχουν να κάνουν με την ουσία. Η λήψη μιας συνέντευξης για δουλειά έχει να κάνει με την προετοιμασία και την αυτοπεποίθηση. Πρέπει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για την εταιρεία για να μπορέσετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του συνεντευκτή. Πρέπει επίσης να επισημάνετε τα δυνατά σημεία και τις ικανότητές σας για να δείξετε γιατί είστε κατάλληλοι για τη θέση. Θυμηθείτε, οι συνεντεύξεις για δουλειά αφορούν σε μεγάλο βαθμό την πώληση του εαυτού σας ως κατάλληλος υποψήφιος. Φροντίστε όμως να προετοιμαστείτε καλά και να έχετε αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε να τριγυρνάτε όταν απαντάτε σε ερωτήσεις ή μπορεί απλώς να μιλήσετε για τη δουλειά.

Ντυθείτε για να εντυπωσιάσετε

Ανεξάρτητα από την εταιρική κουλτούρα, το ντύσιμο για μια συνέντευξη απαιτεί μια συγκεκριμένη ποσότητα σκέψης και πολυπλοκότητας. ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για έναν σκληροπυρηνικό εταιρικό οργανισμό με αυστηρό επίσημο ενδυματολογικό κώδικα ή για μια πιο επιεική εταιρεία με περιστασιακή προσέγγιση στο ντύσιμο. Θυμηθείτε, η εμφάνισή σας συμβάλλει σημαντικά στην πρώτη εντύπωση που θα έχετε στον συνεντευκτή, γι’ αυτό φροντίστε να ντύνεστε έξυπνα και να είστε περιποιημένοι.

Προσέξτε τη στάση σας… μην είστε αλαζονικοί

Είναι ένα πράγμα να έχεις αυτοπεποίθηση σε μια συνέντευξη, αλλά εντελώς απαράδεκτο να είσαι αλαζονικός. Όλοι θέλουν να προσλάβουν ένα άτομο που να έχει αυτοπεποίθηση και να έχει καλή παρουσία, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει ένα υβριστικό έξυπνο στόμα. Η στάση παίζει βασικό ρόλο στην επιτυχία της συνέντευξής σας. Πρέπει να διατηρήσετε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης , επαγγελματισμού και σεμνότητας.

Φροντίστε να ακούσετε

Μια συνέντευξη δεν έχει να κάνει μόνο με το να πείτε στον συνεντευκτή σας για τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας… είναι επίσης να ακούτε. Από την αρχή της συνέντευξης, ο συνεντευκτής σας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα σας δώσει πληροφορίες για την εταιρεία και τον ρόλο. Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε αυτές τις ενδείξεις, ώστε να γνωρίζετε σε τι βρίσκεστε. Οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας περιλαμβάνουν επίσης την προσεκτική ακρόαση και θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε την υποψηφιότητά σας με θετικό τρόπο.

Κάντε ερωτήσεις

Προς το τέλος μιας συνέντευξης, ο συνεντευκτής σας θα ρωτά πάντα εάν έχετε ερωτήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λένε όχι εδώ, και εκεί πέφτουν την μπάλα. Προφανώς, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου είχατε μια μακρά λεπτομερή συνέντευξη, έχετε καλύψει όλα τα θέματα και δεν υπάρχει πραγματικά κανένα ερώτημα αναπάντητο. Αλλά τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες επειδή συνήθως υπάρχει πάντα κάποιο ή το άλλο θέμα που μένει αδιευκρίνιστο και αυτό είναι που πρέπει να επικεντρωθείτε. Το να κάνετε ερωτήσεις δείχνει στον συνεντευκτή ότι έχετε δώσει προσοχή και ότι είστε πραγματικά ενδιαφέροντες στο να επιδιώξετε μια ευκαιρία σταδιοδρομίας στην εταιρεία. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι οι ερωτήσεις είναι σχετικές. Μην κάνετε ανόητες ερωτήσεις μόνο για χάρη του γιατί και αυτό μπορεί να έχει μπούμερανγκ!

Δείξτε ενδιαφέρον αλλά όχι απελπισμένο

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής σας είναι σημαντικό να παραμένετε ήρεμοι και σίγουροι με μια ευχάριστη στάση. Πρέπει να δείχνετε ενδιαφέρον για να βρείτε τη δουλειά…αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του πρόθυμου και του απελπισμένου. Είναι καλό να είσαι αισιόδοξος και ενθουσιώδης, αλλά μερικές φορές τείνεις να κάνεις την υπέρβαση και εκεί είναι που κάνεις λάθος. Ακόμα κι αν πεθαίνεις να δουλέψεις για την εταιρεία, πιάσε τα συναισθήματά σου και παίξε ψύχραιμα. Επιμείνετε στο να είστε σίγουροι για τις δυνατότητές σας και είστε ο συνεντευκτής θα δείτε σίγουρα την αξία στο να έχετε μαζί σας και εσάς!

Λάβετε υπόψη αυτές τις χρήσιμες συμβουλές την επόμενη φορά που θα πάτε για συνέντευξη για δουλειά και σίγουρα τα πράγματα θα σας πάνε καλά.

Image by katemangostar on Freepik

Διαβάστε επίσης