Βάψιμο αυγών & κόκκινα πασχαλινά αυγά

Forever Woman

Το μυστικό για τέλειο βάψιμο κόκκινων πασχαλινών αυγών

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τσουρέκια και τα κουλουράκια βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αυγά. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους είναι το βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πως γίνεται όμως το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάψιμο αυγών με παντζάρια, και βέβαια πως γίνεται το βράσιμο πασχαλινών αυγών.

  • Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
  • Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
  • Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
  • Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
  • Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Βράσιμο πασχαλινών αυγών

  • Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.
  • Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
  • Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.
  • Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.
  • Το βράσιμο πασχαλινών αυγών μπορεί να γίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά το βάψιμο αυγών τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο

Πώς γίνεται το βάψιμο αυγών

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Γυάλισμα αυγών

  • Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.
  • Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα-ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων. Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα και παντζάρια. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές. Συγκεκριμένα:

Τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα.

Καθαρίστε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα (κρατήστε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε ένα σακουλάκι τροφίμων στο ψυγείο για τις πασχαλινές μαγειρικές σας). Έπειτα σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση. Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα πασχαλινά αυγά. Στη συνέχεια αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα. Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε όπως παραπάνω.

  • Μπλε: Τα φτιάχνουμε με κομμάτια από κόκκινο λάχανο.
  • Ροζ: Τα βάφουμε με αποξηραμένα Αρώνια (σε μορφή σκόνης).
  • Μοβ: Για βάψιμο αυγών παντζάρια.
  • Κίτρινα: τα βάφουμε με κουρκουμά ή κιτρινόριζα.
  • Πράσινα: Τα βάφουμε με σπανάκι.

Μετά το βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα, παντζάρια, σπανάκι κ.α., πάμε για το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Καλύτερα να φοράτε γάντια για το βάψιμο αυγών με παντζάρια γιατί θα κοκκινίσουν τα χέρια σας!

Πηγή: argiro.gr