Όσο όμορφη είναι η αρχή μια σχέσης, τόσο δύσκολος είναι ένας χωρισμός
Όμως, όταν όλα οδηγούν σε αυτή τη «λύση», δεν μπορείς να το αποτρέψεις. Για τους περισσότερους, είναι πολύ δύσκολο να φύγουν από μια σχέση, είτε γιατί θεωρούν ότι «απέτυχαν», είτε γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον σύντροφό τους, ή γιατί προτιμούν να το παλέψουν κι ας μην έχουν αποτέλεσμα. Κι όμως, όταν είσαι ερωτευμένη μπορεί να αισθάνεσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο αλλά αυτό καθαυτό δεν υποκινεί σταθερές και διαρκείς ρομαντικές σχέσεις. Παρακάτω, θα βρεις τα 7 βασικά σημάδια που σου δείχνουν ότι ο χωρισμός είναι μονόδρομος…
Ρουτίνα
Η αρχή μιας σχέσης, είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή σου. Ανυπομονείς να τον συναντήσεις, ενθουσιάζεσαι όταν σου στέλνει μήνυμα, αγχώνεσαι για τις «πρώτες φορές» σας και κάθε στιγμή έχει τη γοητεία της.
Τι γίνεται, όμως, όταν όλα αυτά γίνουν μια συνήθεια και τα συναισθήματα αντιστραφούν; Όταν βλέπεις μήνυμά του και αγανακτείς, ή δεν θέλεις πια να τον συναντάς τόσο συχνά και η σχέση έχει μπει σε μια ρουτίνα. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί στον χωρισμό. Η ρουτίνα. Όταν έρχεται η ρουτίνα και ο έρωτας με την ανυπομονησία και το πάθος σου λένε «αντίο», σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να αναρωτηθείς: τον αγαπάω αρκετά, ώστε να μείνω και να το παλέψουμε ή θέλω κάτι άλλο; Μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να μάθεις αν νιώθει το ίδιο. Με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο, η λύση θα βρεθεί.
Σωματική/Συναισθηματική Κακοποίηση
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: αν κάποιος σε αγαπάει δεν θα σε πληγώσει ποτέ σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Σίγουρα, μέσα από τους τσακωμούς μπορεί να πληγωθείτε, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει «μοτίβο» και να επαναλαμβάνεται συνεχόμενα. Γιατί, αυτό δεν είναι αγάπη. Δεν μπορείς να δικαιολογείς συνεχώς την καταχρηστική συμπεριφορά κάποιου που ισχυρίζεται ότι σε αγαπάει. Παρόλα αυτά, αυτό στην πράξη είναι απίστευτα δύσκολο, ειδικά όταν το ένα πρόσωπο συχνά γίνεται θύμα και ο φόβος είναι πλέον το βασικό συναίσθημα που κυριαρχεί στη σχέση. Ο υπέρμετρος έλεγχος, η λεκτική βία, η σωματοποίηση της βίας, η δεσποτική συμπεριφορά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική – τοξική σχέση.
Ψέματα
Φυσικά, εδώ δεν αναφερόμαστε στα «λευκά ψέματα», που μπορεί να έχουν καλό αντίκτυπο, αλλά το να εξαπατήσεις σκόπιμα τον σύντροφό σου αποτελεί σοβαρό παράπτωμα. Τα ψέματα όχι μόνο καταστρέφουν την εμπιστοσύνη, αλλά είναι και αφορμή για να αναθεωρήσεις εξ ολοκλήρου για τη σχέση σου. Τα συνεχόμενα ψέματα μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιβλαβή σχέση και μακροπρόθεσμα μέχρι και… στην τρέλα! Σκέψου και οριοθέτησε τα ψέματα που μπορείς να συγχωρήσεις όπως κι εκείνα στα οποία δεν χωράνε διαπραγματεύσεις…
Εθισμός
Είναι σημαντικό να αποφασίσεις να βοηθήσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο σε μια δύσκολη περίοδο. Αλλά φέρει και καθαρά δική σου προσωπική ευθύνη. Αν ο απέναντι δεχτεί ότι είναι εθισμένος σε κάτι και αποφασίσει να το αλλάξει, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε μαζί και να σταθείς δίπλα του. Σε μια άλλη περίπτωση, ο εθισμός αποτελεί και μια καλή αιτία για να φύγεις από τη σχέση. Αν ο απέναντι δεν αποδέχεται το πρόβλημα του και δεν θέλει να αλλάξει. Φυσικά, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αυτό δεν σχετίζεται με το αν σε αγαπάει αρκετά, όσο με το αν αγαπάει τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί στην πραγματικότητα, σε εκείνον κάνει κακό. Μερικές φορές, είναι καλό να σωθεί ο ένας, αντί να «βουλιάξουν» και οι δύο μαζί…
Απιστία
Εάν βρίσκεσαι σε μια σοβαρή σχέση και αντιληφθείς ότι ο σύντροφός σου σε απατάει, τότε το πρώτο πράγμα που διαλύεται, είναι η εμπιστοσύνη. Πολλά ζευγάρια καταφέρνουν να ξεπερνούν την απιστία. Όμως αν είσαι άτομο που δεν μπορεί να το διαχειριστεί, δεν αξίζει τον κόπο να μείνεις στη σχέση. Δεν μιλάμε μόνο για τη σωματική απιστία αλλά και για τη συναισθηματική. Άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις, δεν μπορείς να αποφύγεις την «πληγή».
Έλλειψη σεβασμού
Σε κάθε διαπροσωπική σχέση στη ζωή μας, πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια ερωτική σχέση. Η έλλειψη σεβασμού είναι κάτι που δεν πρέπει να ανέχεσαι από κανένα. Πόσο μάλλον από κάποιον που ισχυρίζεται ότι σε αγαπάει και σε νοιάζεται. Γιατί, το να μη σε σέβεται κάποιος σημαίνει ότι δεν σε εκτιμά, δεν αναλογίζεται τα «θέλω», τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και την ευτυχία σου. Οπότε, μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς αν αξίζεις αυτή την αντιμετώπιση;
Φοβάσαι να είσαι single
Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν χωρίζουν, είναι γιατί φοβούνται το να μείνουν μόνοι τους. Προκειμένου να αποφύγουν κάτι τέτοιο, γίνονται «δέσμιοι» ανικανοποίητων – τοξικών σχέσεων και κάνουν στην άκρη τα θέλω τους. Το αποτέλεσμα; Να είναι πιο δυστυχισμένοι, από ότι θα ήταν αν δεν βρίσκονταν σε σχέση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επειδή δεν τα έχεις καλά με σένα. Κάνε πράγματα για σένα. Επιδίωξε να μένεις μόνη σου κάποιες στιγμές, να διαβάζεις βιβλία, να ακούς μουσική, να βλέπεις ταινίες, να γυμνάζεσαι. Το μόνο πράγμα που θα καταλάβεις είναι πως τελικά, «περνάς και μόνη σου καλά, τα καταφέρνεις μια χαρά»!