Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

6 σημάδια που αποδεικνύουν πως είχες ταραχώδη παιδική ηλικία λόγω της έλλειψης στοργής των γονιών σου

Η παιδική ηλικία κάθε παιδιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό

Η παιδική ηλικία είναι η πιο τρυφερή περίοδος της ζωής μας. Τα παιχνίδια, η διασκέδαση, η ανεμελιά και η ξεγνοιασιά πρωταγωνιστούν, δημιουργώντας μας τις ομορφότερες αναμνήσεις. Η αλήθεια είναι πως οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν έντονα ένα παιδί είναι πολλοί και σίγουρα σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγονται οι γονείς. Οι εντάσεις, η έλλειψη στοργής και φροντίδας ανάμεσά τους, όπως και η δυσκολία στην επικοινωνία έχουν άμεση επίδραση στο παιδί.

Στην ψυχολογία, η φράση «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια» έχει μέγιστη σημασία, επισημαίνοντας ότι οι πράξεις υπερβαίνουν τις λέξεις και μεταφέρουν μηνύματα. Ένα παιδί μετά την ηλικία των τριών ετών έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει γύρω σου. Μπορεί να μην παρέμβει, μπορεί να μην αντιδράσει, όμως αυτές οι εικόνες μαζεύονται μέσα του και το συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή του.

Αν οι γονείς έχουν άριστη σχέση μεταξύ τους και δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλον, το παιδί θα είναι εξοικειωμένο με αυτή την ιδέα και δεν θα φοβάται να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του. Έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, έχει λάβει το ιδανικό παράδειγμα από τους γονείς του, συνεπώς θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο και στην ενήλικη ζωή του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναπτύξει μερικά ή ίσως κι όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά, τα οποία φανερώνουν συναισθηματικά κενά.

1. Διστάζεις να δείξεις στοργή. Τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τις πράξεις των γονιών τους και εσύ έχεις λάβει αυτό το πρότυπο από το σπίτι σου. Η ιδέα, λοιπόν, να προσπαθήσεις για κάτι που σου είναι άγνωστο, ενδέχεται να σε φέρει σε δύσκολη θέση και να σε κάνει να αισθανθείς αμήχανα και άβολα.

2. Δυσκολεύεσαι με την οικειότητα. Δεν ανοίγεσαι εύκολα στους άλλους. Κρατάς αποστάσεις, θέτεις όρια. Όταν πρόκειται να συνδεθείς εις βάθος με κάποιον άλλον, νιώθεις αβεβαιότητα, αφού δεν το κατέχεις ως βίωμα.

3. Αντιμετωπίζεις θέματα εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά – σιγά από την παιδική ηλικία μας. Τα μηνύματα που περνούν οι γονείς με τη συμπεριφορά τους λειτουργούν σαν μια βάση για τα παιδιά. Αν, λοιπόν, η εμπιστοσύνη δεν έχει αναπτυχθεί από τα παιδικά χρόνια, είναι δύσκολο – όχι ανέφικτο – να καλλιεργηθεί στην ενήλικη ζωή.

4. Δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, όπου οι γονείς δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους – ούτε ο ένας προς τον άλλον, αλλά ούτε προς το παιδί – θεωρείς ότι αυτό είναι σωστό και το ακολουθείς και στην ενήλικη ζωή σου.

5.Είσαι ανασφαλής στις σχέσεις σου. Το γεγονός ότι δεν έχεις μάθει να εκφράζεις και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου σού δημιουργεί τεράστια εσωτερική ανασφάλεια. Φοβάσαι να δείξεις την αγάπη σου για να μην απογοητευτείς, με αποτέλεσμα να μένεις πίσω, χάνοντας πολύτιμες στιγμές.

6. Δυσκολεύεσαι να καθορίσεις τα όριά σου. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον και γνωρίζουν τη σημασία των συναισθημάτων, είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε θέσουν τα όριά τους. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία χωρίς πάντα να φέρει αποτέλεσμα.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης