Κυοφορεί έμβρυο με ακρανία και ο νόμος της απαγορεύει να κάνει άμβλωση

Forever Woman

Δύο είναι οι επιλογές: Ή να το κυοφορήσει μέχρι τον τοκετό, ή να πάει σε άλλες πολιτείες για να κάνει άμβλωση

Μια έγκυος γυναίκα από τη Λουιζιάνα έχει δύο επιλογές: είτε να κυοφορήσει μέχρι τον τοκετό ένα έμβρυο χωρίς κρανίο, το οποίο θα πεθάνει πιθανόν μέσα σε λίγες ώρες. Είτε να ταξιδέψει σε άλλες πολιτείες για να κάνει άμβλωση.

Η Νάνσι Ντέιβις προσέλαβε λοιπόν τον δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, ο οποίος δήλωσε:

«Eίναι η τελευταία γυναίκα που ενσαρκώνει τις ανατριχιαστικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ»

Η πολιτεία από όπου κατάγεται η Ντέιβις είναι μεταξύ εκείνων που έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Η Ντέιβις είπε δημόσια ότι προσπάθησε να προβεί σε άμβλωση μετά από υπερηχογράφημα 10 εβδομάδων. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκε ότι στο έμβρυό της έλειπε η κορυφή του κρανίου του, μια κατάσταση γνωστή ως ακρανία. Η ακρανία είναι η αιτία θανάτου των μωρών μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από τη γέννησή τους.

Επειδή, όμως, η ακρανία δεν περιλαμβάνεται ρητά στη λίστα των παθήσεων της Λουιζιάνα που δικαιολογεί εξαίρεση από την απαγόρευση των αμβλώσεων, το νοσοκομείο που περιέθαλψε την Ντέιβις απέρριψε το αίτημα για διακοπή της εγκυμοσύνης της. Η οποία από την Παρασκευή, διανύει την 13η εβδομάδα.

Το Γυναικείο Νοσοκομείο στο Μπατόν Ρουζ, την παρέπεμψε σε μια κλινική αμβλώσεων

Ωστόσο, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Gambit της Νέας Ορλεάνης οι κλινικές αμβλώσεων της Λουιζιάνα έχουν ανακοινώσει σχέδια να εγκαταλείψουν την πολιτεία εν μέσω νομικής διαμάχης για την επιβολή της απαγόρευσης.

Η πολιτειακή γερουσιαστής που συνέταξε την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα, Κατρίνα Τζάκσον, επέμεινε μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WAFB ότι το νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τη διακοπή της εγκυμοσύνης της Ντέιβις. Καθώς το καταστατικό περιέχει εξαιρέσεις για έμβρυα που δεν είναι βιώσιμα εκτός της μήτρας της μητέρας.

Ωστόσο, ο Κραμπ είπε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα ήταν ξεκάθαρα μπερδεμένη στην ερμηνεία της. Mάλιστα, κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι «προκάλεσαν βαθύ συναισθηματικό και σωματικό τραύμα» στην πελάτισσά του. Όπως επίσης και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Η Ντέιβις σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα, καθώς είναι πολιτείες που έχουν περιορισμούς στις αμβλώσεις αλλά δικαιολογούν την περίπτωσή της.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζεις ότι το κουβαλάς για να το θάψεις», είπε η Ντέιβις στο WAFB.

Η πλευρά της Ντέιβις σχεδιάζει να συγκεντρώσει χρήματα, μέσω μιας διαδικτυακής καμπάνιας GoFundMe. Στόχος είναι να μαζέψει χρήματα για το ταξίδι της προκειμένου να υποβληθεί σε άμβλωση.

Ωστόσο, η Ντέιβις είπε στο WAFB ότι ελπίζει πως οι αρμόδιοι της πολιτείας θα εξετάσουν πρόσθετες ιατρικές καταστάσεις ως εξαιρέσεις από την απαγόρευση των αμβλώσεων. H οποία απειλεί τους παρόχους με ποινική δίωξη και απώλεια της ιατρικής τους άδειας.

«Αυτή η περίπτωση είναι μία από εκείνες που πρέπει να είναι στη λίστα με τις εξαιρέσεις». Eίπε η Ντέιβις ενώ ο δικηγόρος της ανέφερε σε δήλωσή του:

«Η κυρία Nάνσι Ντέιβις τέθηκε σε μια τρομακτικά σκληρή θέση. Καλείται να υπομείνει αδιανόητο συναισθηματικό πόνο και αυξανόμενο σωματικό κίνδυνο».

Διαβάστε
ακόμα