Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 καλά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα σας

Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι τα λίπη είναι επιβλαβή για το σώμα

Αλλά υπάρχει μια έντονη διαφορά μεταξύ των κορεσμένων και των μονοκορεσμένων λιπαρών. Τα κορεσμένα λίπη είναι το είδος που πρέπει να προσέχετε. Σε αυτά περιλαμβάνονται πηγές όπως το κρέας, το βούτυρο και το τυρί. Αυτά τα λίπη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη συνολική χοληστερόλη σας. Επίσης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφών που είναι πολύ θερμιδικές και επίσης λιγότερες σε θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη πλευρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά γνωστά και ως καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Αυτά τα λίπη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βοηθούν στην απώλεια βάρους και μειώνουν το λίπος στην κοιλιά. Αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές οι τροφές; Εδώ είναι μια λίστα.

Φυστικοβούτυρο

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το βούτυρο θα μπορούσε να είναι πραγματικά καλό για εσάς;

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή. Καθώς δεν έχει πρόσθετα υδρογονωμένα λίπη, καθώς και παρέχει μια ευεργετική ισορροπία κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών. Επιπλέον, εμπίπτει στην κατηγορία των υγιεινών λιπαρών τροφίμων επειδή σας δίνει νιασίνη, βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η κατανάλωση φιστικιών είναι γνωστό ότι μειώνει τις καρδιακές παθήσεις καθώς και τον διαβήτη.

Συμβουλή για φαγητό: Απλώστε λίγο βιολογικό φυστικοβούτυρο σε φέτες μήλου. Θα πάρετε την καλοσύνη των μήλων καθώς και το βούτυρο.

Αβοκάντο

Ο λόγος που συμπεριλαμβάνουμε τα αβοκάντο σε αυτήν τη λίστα είναι επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή μονοκορεσμένου λίπους που είναι υγιές για την καρδιά, το οποίο έχει τη δύναμη να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Το καλύτερο πράγμα είναι ότι είναι γεμάτα με φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Συμβουλή για φαγητό: Απλώς τρίψτε λίγο αβοκάντο, προσθέστε το πάνω από πολύσπορο ψωμί και πασπαλίστε με μερικές νιφάδες τσίλι!

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι γνωστό ότι είναι υγιή λίπη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φορτωμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σας κρατούν μακριά από καρδιακές παθήσεις. Εκτός από αυτό, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό.

Συμβουλή για φαγητό: Αν δεν μπορείτε να φάτε ψάρι, δοκιμάστε συμπληρώματα ιχθυελαίου που προσφέρουν καλά λιπαρά. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι βασίζονται στο μουρουνέλαιο που αντλεί σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων του από μονοκορεσμένα λίπη.

Ξηροί καρποί

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά τα φουντούκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια παίρνουν όλες τις λιπαρές θερμίδες τους από μονοκορεσμένα λίπη. Επιπλέον, είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι μόλις τα φάτε, σας χορταίνει και σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε αμύγδαλα αξίας 100 θερμίδων, θα εξισορροπήσετε αυτόματα τα πράγματα μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων για το μεσημεριανό γεύμα.

Συμβουλή για φαγητό: Απλώς προσθέστε μερικά αμύγδαλα ή όποιον ξηρό καρπό προτιμάτε στο μπολ με τα δημητριακά σας για ένα υγιεινό πρωινό.

Αυγά

Πάντα πίστευαν ότι τα αυγά ήταν ανθυγιεινά λόγω του κρόκου που είναι πλούσιος σε χοληστερόλη και λίπος. Ωστόσο, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χοληστερόλη δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη χοληστερόλη στο αίμα. Θέλετε ακόμα έναν λόγο για να φάτε αυγά;

Τα αυγά περιέχουν χολίνη, η οποία είναι ένα θρεπτικό συστατικό του εγκεφάλου που βοηθά επίσης στη βασική κυτταρική δομή καθώς και στον μεταβολισμό.

Συμβουλή για φαγητό: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έχετε αυγά. Αν βιάζεστε, καλύτερα να τα βράσετε και να πασπαλίσετε από πάνω μερικές νιφάδες τσίλι, αλάτι και πιπέρι και να τα απολαύσετε.

Image by lookstudio on Freepik

Διαβάστε επίσης