Ποια είναι η παραλλαγή της μαγειρίτσας;

Forever Woman

Το Γουμίδια είναι παραδοσιακό πιάτο της Ρούμελης! 

Κάθε τόπος έχει πολλά και διαφορετικά έθιμα άλλωστε αυτό κάνει ιδιαίτερο τον κάθε τόπο! Σε κάθε γιορτή, είτε είναι Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες και πάει λέγοντας

Και ειδικότερα στα φαγητά! Χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε τόπου η διαφορετικότητα στο μαγείρεμα! Έτσι κάθε γωνιά της Ελλάδας μας ξεχωρίζει μέσα από τις ποικίλες  γεύσεις της.

Συνηθίζεται και στο δικό μου χωριό που ονομάζεται Μακρυχώρια και είναι ένας μικρός ιστορικός  συνοικισμός, πολύ κοντά στην πόλη Αμφιλοχία. Αντί της Μαγειρίτσας το βράδυ του Μ. Σαββάτου τρώμε  Γουμίδια. Έχει αποτυπωθεί για τα καλά στις μνήμη μου η προετοιμασία την παραμονή του Πάσχα του φαγητού Γουμίδια.

Η έντονη μυρωδιά του αιγοπρόβειου βουτύρου και των φρέσκων κρεμμυδιών! Είναι απίστευτο το πάντρεμα αυτών των δύο! Είναι ιδιαίτερο φαγητό και πολύ νόστιμο.

Θα σας δώσω την συνταγή για να την φτιάξετε.

Υλικά

  • 1 αρνίσια μικρή συκωταριά ολόκληρη (συκώτι καρδιά πνευμόνι γλυκάδια)
  • 500 γρ. αρνίσια έντερα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια.
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο.
  • Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τη συκωταριά τα έντερα και την ζεματάμε. Πετάμε το πρώτο νερό και κατόπιν προσθέτουμε νέο νερό και την βράζουμε αφού προσθέσουμε αλάτι. Όταν έχουν βράσει καλά τα έντερα και όλη η συκωταριά, την σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  2. Κατόπιν, με ένα μαχαίρι κόβουμε τη συκωταριά σε πολύ μικρά κομματάκια, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ύστερα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει, κατόπιν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και θα αφήνουμε να μαραθούν και να έχουν βράσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομματάκια της συκωταριάς, τα έντερα και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 7 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά έως να τραβήξει όλα τα υγρά.
  5. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά.
  6. Τα γουμίδια μας είναι έτοιμα. Τα σερβίρουμε ζεστά!
  7. Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε τα γουμίδια ζεστά.

Η γεύση τους υπέροχη και ξεχωριστή το δε βούτυρο βοηθάει να απογειώσει την συκωταριά!

Καλή επιτυχία!

Πηγή φωτογραφίας: pinterest.com suntagologeio

Διαβάστε
ακόμα