Όσο «βουνό» κι αν σου φαίνεται, απλώς χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο!
Και ποια μαμά/μπαμπάς δεν έχει πάθει κάτι παρόμοιο; Νιώθεις ότι το παιδί σου έχει να πει πολλά αλλά δεν σου ανοίγεται. Μπορεί να το αισθάνεσαι στενοχωρημένο, προβληματισμένο, θυμωμένο, κλεισμένο στον εαυτό του, όμως εκείνο δεν σου μιλάει. Και δεν ξέρεις τι έχει συμβεί και πως μπορείς να το βοηθήσεις. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, σε μια τέτοια – όχι και τόσο σπάνια – περίπτωση;
Διάβασε ακόμα: Πώς θα καθαρίσεις σωστά τα μάτια στο σκυλάκι σου
Θεατρικό
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά τα εσωστρεφή παιδιά εκφράζονται πιο εύκολα, όταν υποδυθούν κάποιον άλλον αντί για τον εαυτό τους. Μπορείς, λοιπόν, να προτείνεις στο παιδάκι σου να παίξεις μαζί του ένα θεατρικό, με χαρακτήρες που υπάρχουν στην καθημερινότητά του, όπως τον δάσκαλό του, τους συμμαθητές του, κτλ.
Γράμμα
Αν το παιδάκι σου είναι μεγάλο και μπορεί να γράψει, μπορείς να του ζητήσεις να γράψει ένα γράμμα το οποίο θα το βάλετε μαζί σε ένα κουτί ή συρτάρι που θα το ονομάσετε αντίστοιχα «κουτί συναισθημάτων». Εκεί μπορεί να βάζει γράμματα που θα γράφει όταν θα θέλει να εκφράσει τα αισθήματά του.
Μίλησε για τα δικά σου συναισθήματα
Μιας και τα παιδιά τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές των γονιών τους, μπορείς να γίνεις εσύ το παράδειγμα ώστε να εκφραστεί. Μίλησε στο παιδί για το πώς νιώθεις, για το πώς πήγε η μέρα σου, για τα προβλήματά σου και ενθάρρυνέ το να κάνει το ίδιο.
Παιχνίδια με μπάλα
Τέλος, ένα έξυπνο trick είναι να παίξετε κάποιο παιχνίδι με ένα μικρό μπαλάκι. του να πετάξει το μπαλάκι όταν ολοκληρώσει κάποιες φράσεις. Για παράδειγμα «Όταν είμαι στεναχωρημένος νιώθω….», ή «Τώρα που δεν πάω σχολείο αισθάνομαι…» κλπ.