Και δεν εννοώ το μήλο και το αχλάδι…
«Όλη η θρεπτική αξία βρίσκεται στη φλούδα», μια φράση που έχεις ακούσει για το μήλο και το αχλάδι κυρίως για αυτό και τα ξεπλένεις με νερό και τα τρως όπως είναι. Το θέμα όμως είναι τα άλλα φρούτα – αυτά που ποτέ δεν θα φανταζόσουν – τα οποία πάντα τα καθαρίζεις και πετάς τα κοτσάνια και τη φλούδα τους, χωρίς να ξέρεις την πραγματική τους (θρεπτική) αξία. Thank me later!
Καρπούζι και φλούδα
Ίσως να το είχες δοκιμάσει μικρή, γιατί κάποιες φορές βαριόμαστε να καθαρίσουμε φρούτα. Η γεύση της φλούδας του καρπουζιού μπορεί να σου θυμίσει αγγούρι αλλά μην ανησυχείς καθόλου. Κόψε τη φλούδα σε κύβους, να τους βράσεις με μηλόξιδο, νερό, ζάχαρη, αλάτι, ginger και μερικά μπαχαρικά και τοποθέτησέ τα σε βαζάκι. Θα έχεις φτιάξει τη δική σου πίκλα και θα είναι και πεντανόστιμη!
Κοτσάνι φράουλας
Την φράουλα την λατρεύεις αλλά το κοτσάνι της δεν θέλεις ούτε να το δεις. Έλα όμως που εδώ θα βρεις μπόλικη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά! Αν δεν θέλεις να το δοκιμάσεις σκέτο, βάλε τα όλα σε κανάτα με νερό και κομμάτια φρούτων. Έτσι, δεν πάνε χαμένα.
Κουκούτσι Μήλου
Μπορεί να το τρως ήδη με την φλούδα του, όμως και πάλι πετάς το «καλύτερο κομμάτι». Για το κουκούτσι μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα καλά βακτήρια βρίσκονται στους σπόρους των μήλων. Μάλιστα, αν έχεις θέμα με το έντερο και κάποιες φορές αισθάνεσαι δυσκοιλιότητα είναι πολύ καλό να τα τρως. Αν δεν θέλεις, βάλε σπιτικό μηλόξιδο με νερό, τα σπόρια και μια κουταλιά νερό.
Φλούδα από ακτινίδιο
Να και κάτι που ίσως δεν έχεις ξανακούσει! Η τραχιά φλούδα του ακτινίδιου, βοηθά στη δυσκοιλιότητα και μπορεί να καταναλωθεί κανονικά. Αν δεν θες να το φας σκέτο, βάλτο στο μπλέντερ με άλλα φρούτα και γάλα για το πρωινό σου smoothie. Τι πιο γευστικό;