4 φαγητά που πρέπει να αποφύγετε να ξαναζεστάνετε

Forever Woman

Δεν ανταποκρίνονται όλα τα τρόφιμα καλά στο ξαναζέσταμα

Με πολλούς να τρώνε από πλαστικά δοχεία και τον πανταχού παρόν φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταίνει τη χθεσινή σούπα, το ζέσταμα του φαγητού έχει γίνει τρόπος ζωής. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλα τα τρόφιμα καλά στο ξαναζέσταμα. Είτε λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν με τα βακτήρια ενώ αποθηκεύονται είτε λόγω των πρωτεϊνών που διασπώνται κατά το μαγείρεμα.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι διαπιστευμένα από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων ότι πρέπει να αποφεύγονται για λόγους αναθέρμανσης.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο και άλλα πουλερικά έχουν μια ορισμένη ποσότητα μόλυνσης από σαλμονέλα ως τυπική, όπως και τα αυγά. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με την επαναθέρμανση στα μικροκύματα. Είναι σημαντικό ιδιαίτερα με το κοτόπουλο να γυρίζετε συχνά το κρέας για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση μέσα και έξω. Το ξαναζέσταμα του κοτόπουλου δεν ενδείκνυται γενικότερα γιατί έχει μεγαλύτερη πυκνότητα πρωτεΐνης από το κόκκινο κρέας. Όταν ξαναζεσταθεί, οι πρωτεΐνες διασπώνται διαφορετικά και μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι.

Ρύζι

Ο τρόπος αποθήκευσης του μαγειρεμένου ρυζιού είναι πιο σημαντικός από την ίδια την πραγματική αναθέρμανση. Εάν το ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια θα πολλαπλασιαστούν. Μπορεί λοιπόν να παράγουν δηλητήρια που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Πατάτες

Το πρόβλημα με τις ξαναζεσταμένες πατάτες δεν είναι το ζέσταμα αλλά το πώς αποθηκεύεις τις πατάτες αφού ψηθούν. Εάν αφεθούν να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου (και στη συνέχεια αφεθούν εκτός ψυγείου), οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του Clostridium botulinum (αλαντίαση), ειδικά εάν είναι σφραγισμένα σε αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να διατηρείται το οξυγόνο έξω από την πατάτα. Το ξαναζέσταμα της πατάτας δεν θα τις σκοτώσει πάντα, επομένως είναι λογικό να αποθηκεύετε τις πατάτες με ασφάλεια καθώς κρυώνουν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν πρωτεΐνες που μπορούν εύκολα να καταστραφούν από ένζυμα και μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα.