Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

4 δεξιότητες που κάθε παιδί πρέπει να έχει αναπτύξει μέχρι τα 12

Έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού μας

Η παιδική ηλικία αποτελεί εκείνη τη φάση ζωής που το παιδί αναπτύσσεται, σωματικά και νοητικά, αποκτά νέες ικανότητες, εξελίσσεται σε κάθε επίπεδο, αντιδρά στα ερεθίσματα που δέχεται και διευρύνει τους ορίζοντές του. Κάθε λεπτό που ο γονιός αφιερώνει στο παιδί του, παίζοντας, συζητώντας ή διαβάζοντας, είναι πολύτιμο για την ανάπτυξή του, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Είναι δεδομένο, ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, έχει τη δική του προσωπικότητα, τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και προσέγγισης των πραγμάτων γύρω του, όπως και διαφορετική αντίληψη. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι τονίζουν πως όλα τα παιδιά μέχρι τα 12 χρόνια τους πρέπει να έχουν αποκτήσει ορισμένες δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες και ιδιαίτερα χρήσιμες για την υπόλοιπη ζωή τους, καθώς επιδρούν άμεσα σε αυτή και την ορίζουν.

Ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δεξιοτήτων είναι καθοριστικός, αφενός γιατί αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και αφετέρου γιατί έχουν τη δύναμη να τα βοηθήσουν, ώστε να εντοπίσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Τα λόγια, αλλά κυρίως οι πράξεις τους, τα βάζουν στη διαδικασία να μάθουν περισσότερα, προκειμένου να μπορέσουν να τους μιμηθούν.

Ο χρόνος που αφιερώνεις στο παιδί σου είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τη ζωή του τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Οι δεξιότητες που πρέπει να κατέχει το παιδί, πριν πάει στο Γυμνάσιο

#1 Να διαχειρίζονται τον χρόνο

Τα παιδιά του Δημοτικού πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέσα στο χρονοδιάγραμμα που τους έχει ανατεθεί. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογούν σωστά και να προσαρμόζονται στην εκάστοτε συνθήκη. Ο χρόνος για διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες και παιχνίδι πρέπει να κατανέμεται δίκαια, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην κάθε ημέρα τους και μετέπειτα στη δουλειά και γενικότερα στη ζωή τους.

#2 Αυτοφροντίδα και βασικές γνώσεις στη μαγειρική

Ένα παιδί καλό θα ήταν να προσέχει και να φροντίζει τον εαυτό του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι γυναίκες στην Ινδία θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να αποκτούν γνώσεις για όλα τα θέματα ήδη από την παιδική ηλικία τους. Θα ήταν, λοιπόν, πολύ ωφέλιμο για το παιδί σου να κάνει μικρά βήματα στο κομμάτι της μαγειρικής και σιγά – σιγά, βλέποντας εσένα, να κάνει τη δική του απόπειρα. Όσο περισσότερο το βοηθήσεις να εξοικειωθεί με αυτό το κομμάτι τόσο πιο δημιουργικό θα είναι.

#3 Να παίρνουν αποφάσεις

Η εξάσκηση του μυαλού, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η συνεχόμενη απόκτηση γνώσης είναι τα όπλα του παιδιού σου σε αυτή τη ζωή. Όσο πιο ενημερωμένο και εκπαιδευμένο είναι τόσο ευκολότερα θα λαμβάνει αποφάσεις – άλλοτε μεγαλύτερες άλλοτε μικρότερες. Η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και η βελτίωση του τρόπου σκέψης είναι που θα το βοηθήσουν μελλοντικά να γίνει κύριος του εαυτού του.

#4 Να λύνουν προβλήματα

Όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και μια λύση κι αν δεν τη βλέπουμε, πρέπει να την επινοήσουμε. Αυτό ακριβώς πρέπει να διδαχτεί και το παιδί. Προβλήματα πάντα θα παρουσιάζονται στη ζωή μας, σημασία έχει ο τρόπος που εμείς τα αντιμετωπίζουμε. Μην μένεις στο ίδιο το πρόβλημα, αναζήτησε πώς μπορείς να το λύσεις.

Σε αυτή την ηλικία, αποτελεί πρόβλημα η σπασμένη ρόδα ενός μικρού αυτοκινήτου, το φαγητό που έπεσε κάτω και ο περιορισμός που έθεσε η μαμά. Δίδαξε στο παιδί σου πώς πρέπει να αντιδράει σε τέτοια – κι άλλα πιο σοβαρά – προβλήματα μέσα από τη συζήτηση και την επικοινωνία. Βοήθησέ το να πιστέψει στη δύναμή του, δείξε του εμπιστοσύνη και στήριξε κάθε προσπάθειά του.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης