30 Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας των ανθρώπων

Forever Woman

Ένα φαινόμενο έξω από κάθε λογική, πέρα από κάθε ηθική, ένα φαινόμενο ντροπή για τον υποτιθέμενο πολιτισμό μας.

Το ότι έχει καθιερωθεί, από το 2013 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα αδιανόητο φαινόμενο, αυτό που αιώνες πριν λέγαμε σκλαβοπάζαρο. Αυτό που
νομίζαμε ότι τελείωσε οριστικά μετά τον εμφύλιο πόλεμο Βορείων-Νοτίων στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Ένα φαινόμενο έξω από κάθε λογική, πέρα από κάθε ηθική, ένα φαινόμενο ντροπή για τον υποτιθέμενο πολιτισμό μας. Ένα τερατώδες έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ορισμός της εμπορίας ανθρώπων στο σχετικό Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει «την πρόσληψη, μεταφορά, μετακίνηση, στέγαση ή υποδοχή προσώπων, με την απειλή ή τη χρήση βίας ή άλλων μορφών καταναγκασμού, με την αρπαγή, την απάτη ή την παραπλάνηση με σκοπό την εκμετάλλευση». Τα θύματα αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα που αγοράζονται και πωλούνται για εκμετάλλευση κάποιας μορφής: την εξαναγκαστική εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος προς μεταμόσχευση. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι στοχοποιούν συνήθως άτομα που είναι ευάλωτα, χωρίς οικογένεια, φτωχά, θύματα πολέμου, πρόσφυγες, μοναχικές γυναίκες, ασυνόδευτα παιδιά.

Με την υπόσχεση ότι θα τους βρουν δουλειά και θα τους βοηθήσουν να εγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα με καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, καταφέρνουν να τους πείσουν να τους ακολουθήσουν. Όταν τα θύματα αντιλαμβάνονται την απάτη, είναι αργά. Χωρίς διαβατήρια, χωρίς χρήματα, χωρίς γνωστούς ή φίλους, χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν την γλώσσα ,βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Φοβούμενοι τις βίαιες αντιδράσεις των δουλεμπόρων που μπορεί να τους απειλήσουν ακόμη και με την
ζωή τους, υποκύπτουν. Οι μαρτυρίες όσων υπήρξαν τυχεροί και ξέφυγαν, είναι ανατριχιαστικές.

Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου υπάρχουν 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων !! Είναι μια διεθνής επικερδής <επιχείρηση> με τον τζίρο να υπολογίζεται μεταξύ 24 και 130
δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), μέσα στο 2018 περίπου 50.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων καταγράφηκαν σε περισσότερες από 148 διαφορετικές χώρες. Τα μισά περίπου από τα θύματα διακινούνται ειδικά για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με μελέτη του UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), το 43% των θυμάτων παγκοσμίως διακινούνται εντός εθνικών συνόρων, που σημαίνει πως οι δουλέμποροι εμπορεύονται τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Θα έλεγε κανείς πως αυτά τα τραγικά συμβαίνουν μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο 2010-2012 καταγράφηκαν 30.000 θύματα. Το χρονικό διάστημα 2013-2014 καταγράφηκαν 16.000 περιπτώσεις με το 65% να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα στην Ε.Ε. Ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται πολύ υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται, είτε γιατί φοβούνται, δεν κάνουν καταγγελία και προτιμούν να <εξαφανιστούν>,είτε δεν έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν. Οι χώρες που είναι στην κορυφή της λίστας είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και Πολωνία. Σχεδόν το 72% των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν 25% των θυμάτων είναι παιδιά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Α21, υπάρχουν εκατομμύρια σκλάβοι σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας ! Μόνο το 1% θυμάτων καταφέρνουν να σωθούν.
Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), καθιερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου κάθε έτους. Ειδικά αυτές τις ημέρες, τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Ε.Ε, διοργανώνουν πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων ώστε οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να πάρουν καλύτερα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση αυτού του από κάθε άποψη απάνθρωπου εγκλήματος.

Φιλαρέτη Καλομενίδου
Μία από εμάς