Μειώνει τον κίνδυνο!
Μια απλή συνήθεια, την οποία ήδη μάλλον ακολουθείς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes, δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, ενώ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις αυτό το θρεπτικό γαλακτοκομικό στη διατροφή σου.
Οι επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ και το Mass General Brigham έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που συνδέει την κατανάλωση γιαουρτιού με τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και συγκεκριμένα εκείνου που περιέχει το μπιφιδοβακτήριο (Bifidobacterium), ένα ωφέλιμο βακτήριο που συναντάμε και στο γιαούρτι.
Πώς το γιαούρτι σε προστατεύει
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα 132.000 επαγγελματιών υγείας και παρακολούθησε τις διατροφικές τους συνήθειες για δεκαετίες. Με βάση τα αποτελέσματα, τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα παρουσίασαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου που περιέχει μπιφιδοβακτήριο. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς τα συγκεκριμένα βακτήρια βρίσκονται στην πλειονότητα των τύπων γιαουρτιού και φαίνεται να προστατεύουν το έντερο από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Ο ρόλος του μπιφιδοβακτήριου στην πρόληψη
Το μπιφιδοβακτήριο είναι ένα από τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στο έντερο και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση των φυτικών ινών, στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού τοιχώματος και στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης.
Σύμφωνα με τον Dr. Tomotaka Ugai, συν-συγγραφέα της μελέτης και ερευνητή στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ, τα βακτήρια αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξή τους στο έντερο, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στον καρκίνο.
Η προστασία στον “δύσκολο” τομέα του παχέος εντέρου
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως αυτή η προστατευτική δράση του γιαουρτιού είναι πιο έντονη στην προξιμική (δεξιά) πλευρά του παχέος εντέρου, η οποία είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί μέσω των συνήθων διαγνωστικών μεθόδων, όπως η κολονοσκόπηση. Οι καρκίνοι σε αυτήν την περιοχή συνήθως εμφανίζονται με λιγότερα και πιο δυσδιάκριτα συμπτώματα, γεγονός που κάνει τη διάγνωσή τους πιο δύσκολη και τα αποτελέσματα πιο αρνητικά για την υγεία του ασθενούς.
Η προστασία που προσφέρει το γιαούρτι ενδέχεται να προέρχεται από τη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου, υπογραμμίζει ο Δρ. Shuji Ogino, διευθυντής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού είναι μια καλή στρατηγική για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου και τη μείωση του κινδύνου για καρκινικές παθήσεις.
Το γιαούρτι ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής
Φυσικά, το γιαούρτι δεν είναι η μόνη διατροφική στρατηγική που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη επεσήμανε ότι η υγιεινή διατροφή και οι καλοί τρόποι ζωής – όπως η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος – αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες πρόληψης. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει ότι το γιαούρτι, με τις μοναδικές του ιδιότητες, μπορεί να είναι ένα βασικό “εργαλείο” στην προστασία του εντέρου.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας είναι ότι δεν είναι όλα τα γιαούρτια το ίδιο. Αν και τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν μπιφιδοβακτήριο, η συγκέντρωση και η ποικιλία των βακτηρίων μπορεί να διαφέρει, γεγονός που κάνει σημαντική την επιλογή των σωστών προϊόντων για να πάρεις τα μέγιστα οφέλη.
πηγή:https://www.shape.gr