Ζαγοροχώρια -Πάπιγκο: Κολύμπι κάτω από τους πύργους της Αστράκας

Forever Woman

Η πρώτη εικόνα που κόβει την ανάσα είναι η θέα από την Αρίστη

Δεξιά υψώνονται στα 2.436 μέτρα. Οι πέντε κάθετοι πελώριοι βράχοι-πύργοιτης Αστράκας που δεσπόζουν στο τοπίο τόσο επιβλητικοί που μένεις με το στόμα ανοικτό, συνειδητοποιώντας την μικρότητα της ύπαρξής σου. Στο βάθος σε μία απότομη πλαγιά βλέπεις να φιδογυρίζει ένας δρόμος με απότομες στροφές που οι ντόπιοι ονομάζουν καγκέλια. Αυτόν πρέπει να πάρεις αν θες να φτάσεις στο Πάπιγκο. Μοιάζει αδύνατον! Όμως οδηγεί σε έναν παράδεισο που είναι κρίμα να μην απολαύσεις. Κάνεις τον σταυρό σου και ξεκινάς.

Το Πάπιγκο είναι για ένα ορεινό χωριό, που αποτελείται από δύο συνοικίες. Το Μεγάλο Πάπιγκο σε υψόμετρο 900 μέτρων και το Μικρό Πάπιγκο, 60-70 μέτρα ψηλότερα. Χτισμένα λοιπόν στις πλαγιές της Τύμφης με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, απέχουν μεταξύ τους 2 χιλιόμετρα που εύκολα διατρέχονταικαι με τα πόδια. Πολλά από τα πέτρινα σπίτια έχουν διαμορφωθεί σε μικρά ξενοδοχεία με μικρές αυλές και ολάνθιστους κήπους το καλοκαίρι, που βουλιάζουν στο χιόνι τον χειμώνα. Το χωριό είναι πανέμορφο. Καθώς κάθε γωνιά κάθε στροφή και μία ευχάριστη έκπληξη για την σοφία των μαστόρων της πέτρας και του ξύλου που ενέταξαν τόσο αρμονικά το ανθρωπογενές περιβάλλον στο φυσικό τοπίο.

Πού μπορεί να κολυμπήσει κανείς στα 1000 + μέτρα υψόμετρο;

Έχει 3 επιλογές. Η μία πιο προκλητική από την άλλη.

-Οι κολυμπήθρες του Πάπιγκου είναι κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού. Οι ντόπιοι τις λένε <Οβίρες>. Βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου. Μπορεί να πάει κανείς με το αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο. Έπειτα να περπατήσει για 5-10 λεπτά ώστε να φτάσει στις πρώτες. Όταν συνέλθει από την κατάπληξη μπορεί να συνεχίσει κατά μήκους του ποταμού προς τα επάνω και να συναντήσει πολλές ακόμα αρκετές με μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες. Καθώς το νερό πέφτει από το ένα επίπεδο στο άλλο.

Τα πετρώματα είναι ιζηματογενή, άρα επίπεδα αλλά και γλιστερά.

Το μπάνιο στις <οβίρες> είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, παρότι τα τρεχούμενα νερά είναι κάτι περισσότερο από δροσερά.

  • Η Αλπική λίμνη-Δρακολίμνη της Γκαμήλας στα 2000 μέτρα. Στο οροπέδιο της κορυφής Πλόσκος (2.377μ.) και δίπλα στο γκρεμό που βλέπει προς τον Αώο ποταμό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η λίμνη δημιουργήθηκε σε θέση που έσκαψαν οι παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10.000 χρόνια. Τα νερά της είναι παγωμένα ακόμα και τον Αύγουστο αλλά μια βουτιά είναι αναζωογονητική και επιβεβλημένη. Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και ένα σπάνιο μικρό αμφίβιο τον αλπικό τρίτωνα.  Είναι απομεινάρι της εποχής των Δεινοσαύρων  και τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν μικρό δράκο. Συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη ζώων και γι’ αυτό προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία.

-Ο Ποταμός Αώος πηγάζει από την Πίνδο, στα 1340 μέτρα μέσα από μία τεχνητή λίμνη. Διαρρέει το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης μεταξύ Τύμφης και Σμόλικα και μετά από 70 χιλιόμετρα σε Ελληνικό έδαφος, μπαίνει στην Αλβανία διατρέχει άλλα 190 χιλιόμετρα και εκβάλει στην Αδριατική.

Το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά συνίσταται μόνο σε χειμερινούς ή σε εξαιρετικά <γενναίους> κολυμβητές. Είναι τόσο παγωμένα που σταματάει η αναπνοή. Αν αντέξεις  το πρώτο σοκ συνηθίζεται λένε. Αλλά και πάλι αισθάνεσαι σαν τους Σκανδιναβούς που βουτάνε στις  λίμνες κάνοντας τρύπες στον πάγο.

Εμπειρία να την διηγείσαι και να υπερηφανεύεσαι.

Φιλαρέτη Καλομενίδου Εκπαιδευτικός

Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman
Forever Woman