Υπερτροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Image by jcomp on Freepik

Πολλά superfoods είναι απίστευτα νόστιμα από μόνα τους

Εάν ο όρος υπερτροφή σας κάνει να σκέφτεστε κάτι άγευστο, έχουμε πολύ καλά νέα για εσάς. Όπως αποδεικνύεται, πολλά superfoods είναι απίστευτα νόστιμα από μόνα τους.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο όρος superfood ήταν ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για την πώληση μπανανών στις αρχές του 1900. Αυτή η σύνδεση με τη διαφήμιση, μπορεί να είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αμφισβητούν την ιδέα ότι ένα φαγητό θα μπορούσε να είναι τόσο καλό για εμάς. Ωστόσο, το Χάρβαρντ συνεχίζει με έναν σύγχρονο ορισμό. Μέσω του Merriam-Webster που μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι υπερτροφές είναι πράγματι πλούσιες σε ενώσεις. Όπως αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες ή λιπαρά οξέα που θεωρούνται ωφέλιμες για την υγεία ενός ατόμου».

Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες υπερτροφές πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Αβοκάντο

Δεν είναι μόνο εξαιρετικά νόστιμο, αλλά είναι επίσης πολύ καλό για εσάς. Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά, μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα υγιή λίπη αυξάνουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά τις βιταμίνες A, D, E και K. Για αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να το συνδυάσετε με φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις βιταμίνες. Όπως το σπανάκι, για παράδειγμα.

Φασόλια

Σύμφωνα με το International Journal of Molecular Sciences, τα φασόλια είναι ένας συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, φυτικών ινών, καλίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου και πολλά άλλα.

Επίσης δεν είναι μόνο ότι τα φασόλια είναι υγιή για τον οργανισμό. Αλλά ότι η ομάδα τροφίμων είναι επίσης προσιτή, είναι εύκολη στη χρήση σε μια σειρά από συνταγές και είναι εξαιρετικά διαθέσιμη στο ευρύ κοινό είτε σε αποξηραμένη είτε σε κονσέρβα. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του μικροβιώματος του εντέρου μας. Ενώ οι φυτικές ίνες μάς επιτρέπουν να περιορίσουμε τα σνακ μεταξύ των γευμάτων. Κάνοντάς μας να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν βεταΐνη, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Καθώς και φολικό οξύ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και ορισμένων συγγενών αναπηριών, αλλά και καρδιακών προσβολών. Επίσης, τα παντζάρια πιστεύεται ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο πολύ που η ομάδα μπάσκετ στο USC πίνει χυμό παντζαριού πριν από τις προπονήσεις με την ελπίδα να ενισχύσει τον αθλητισμό.

Βατόμουρα

Με σημαντικά ποσοστά της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών C και K, φυτικών ινών και μαγγανίου, τα μούρα κρατούν την καρδιά μας δυνατή. Ενώ διαχειρίζονται τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα.

Καρύδες

Όποιος έχει δοκιμάσει την κετογονική δίαιτα είναι πιθανώς αρκετά εξοικειωμένος με τα διατροφικά οφέλη των καρύδων. Η καρύδα είναι από τα φρούτα που επιτρέπονται στη διατροφή. Επειδή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά και υψηλή σε υγιή λίπη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, το ανθρώπινο σώμα απορροφά και καίει μέσω των MCT πολύ πιο γρήγορα από άλλες πηγές λίπους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καρύδες είναι εξαιρετικές για την ταυτόχρονη ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού και της ενέργειας.

Γκότζι μπέρι

Κόκκινο διαμάντι, το μούρο της ευτυχίας, το goji berry έχει μερικά ονειρικά ονόματα που φαίνεται να επιδεικνύουν την κυριαρχία του. Έρευνα από το περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity επισημαίνει την πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη Α ως μερικά από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τα μούρα. Ενώ ισχυρίζεται ότι παίζει ρόλο στην κινεζική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το Polish Journal of Food and Nutrition Science προσθέτει ότι ο σίδηρος και η βιταμίνη C βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, μια μελέτη από την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οπτομετρίας συνδέει επίσης τα γκότζι μπέρι με την υγεία των ματιών.

Image by jcomp on Freepik