Γιατί δεν υπάρχει πλέον ”γειτονιά”;
Στις παλιές γειτονιές, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ήταν πολύ πιο στενές και οι κάτοικοι λειτουργούσαν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία υποστήριξη ήταν βασικές αξίες, με τους ανθρώπους να βοηθούν ο ένας τον άλλον στις καθημερινές ανάγκες και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν για πολλά χρόνια στην ίδια περιοχή, και οι οικογένειες γνωρίζονταν για γενιές. Η κοινή κουλτούρα, οι παραδόσεις, και οι γιορτές δημιουργούσαν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων.
Χωρίς τα κοινωνικά δίκτυα και τη διάχυση της ψηφιακής επικοινωνίας, οι άνθρωποι στηρίζονταν περισσότερο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τι έχει αλλάξει σήμερα;
Οι σύγχρονες συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους, και αυτό επηρεάζει την αλληλεγγύη στις ”γειτονιές”. Οι άνθρωποι αλλάζουν πιο συχνά κατοικία και εργασία, οπότε δεν μένουν για μεγάλα διαστήματα στις ίδιες περιοχές, κάτι που δεν ευνοεί τις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι ψηφιακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό την ανάγκη της φυσικής επαφής.
Οι σύγχρονες κοινωνίες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ατομικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, κάτι που πολλές φορές αποδυναμώνει το αίσθημα της συλλογικότητας.
Ο γρήγορος ρυθμός ζωής και οι πολλές υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο για ανάπτυξη στενών σχέσεων με τους γείτονες.
Παρότι η τεχνολογία και οι κοινωνικές δομές έχουν επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις, το αίσθημα της κοινότητας μπορεί ακόμα να ξαναδημιουργηθεί μέσω των τοπικών δραστηριοτήτων, των εθελοντικών ομάδων και των πρωτοβουλιών γειτονιάς. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη για αλληλεγγύη στην καθημερινότητά μας.
φωτογραφίες : Πλατεία Συντάγματος, 1923, συλλογή Frank and Frances Carpenter, αρχείο Library of Congress
πηγή:https://www.freepik.com