Παραδοσιακά ξεροτήγανα (ξεροτήγανα) από τους Λειψούς!
Τα ξεροτήγανα έχουν φύλλο τραγανό και αέρινο, με το σιρόπι να τα μελώνει και να σχηματίζεται στο τέλος ένας αφρός που θρυμματίζεται στο στόμα.
Υλικά
Για τα ξεροτήγανα
- 3 αυγά (σε θερμ. δώμ.)
- 1½ κ.σ. ούζο
- 2 κ.σ. λάδι
- 4 βανίλιες
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1½ -2 φλ. αλεύρι σκληρό
- Για το τηγάνισμα
- Λάδι
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2½ φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κλων. αρμπαρόριζα (μυρωδάτο)
- 1/2 λεμόνι (χυμό)
- 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε μια ντελικάτη ζύμη με αυγά.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο, το λάδι και το αλάτι.
- Τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι περίπου 1,5 με 2 φλ.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι σχετικά σφιχτή και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται. Κάτι σαν την ζύμη των ζυμαρικών.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.
- Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο είτε στη μηχανή ζυμαρικών ή στο χέρι πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι.
- Ακουμπάμε το ανοιγμένο λεπτό φύλλο πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
- Αφού τα ανοίξουμε όλα σε μακρόστενα λεπτά φύλλα πάμε για τηγάνισμα.
- Με τη βοήθεια μιας πηρούνας γυρίζουμε κάθε φύλλο στριφτά σαν δίπλα μεγάλη.
- Τηγανίζουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
- Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε.
- Στο ζεστό σιρόπι μαλώνουμε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα των Λειψών.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Πηγή: argiro.gr