Ξαλμύρισμα παραδοσιακού μπακαλιάρου

Image by lifeforstock on Freepik

Πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο;

Ο μπακαλιάρος, σύμφωνα με τα έθιμα μας, συνηθίζεται να καταναλώνεται δυο φορές μέσα στη Σαρακοστή. Μια την ημέρα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου δηλαδή και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων. Το μυστικό όμως για να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο φαγητό είναι το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Πως, όμως, ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο; Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος πρέπει να γίνει με τη σωστή μέθοδο για ξαλμύρισμα την οποία θα βρεις παρακάτω.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ότι ο χρόνος ξαρμυρίσματος εξαρτάτε πάντα από το πάχος του ψαριού. Αν είναι πολύ χοντρά τα φύλλα του μπακαλιάρου μπορεί να χρειαστεί εώς και 24 ώρες. Ενώ σε ένα κανονικό φιλέτο ο χρόνος είναι περίπου 12 ώρες.

Μόλις λοιπόν βρεις τον μπακαλιάρο που επιθυμείς, ξεκίνα να ξεπλένεις με άφθονο δροσερό νερό το ορατό αλάτι. Στη συνέχεια τεμάχισε το μπακαλιάρο στις μερίδες που επιθυμείς και τοποθέτησέ τον σε μια μεγάλη και ευρύχωρη λεκάνη με αρκετό δασερό νερό.

Φρόντιζε να αλλάζεις το νερό κάθε 2-2,5 ώρες. Θα πρέπει να αλλαχτεί περίπου 4 – 5 φορές. Μετά την τέταρτη φορά δοκίμασε λίγο ώστε να δεις αν έχει έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να μην έχει καθόλου αλάτι και να είναι άνοστος. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό συνέχισε την ίδια διαδικασία ώστε να ξαλμυριστεί εκεί που θέλεις. Όταν είναι έτοιμος τον ξεπλένεις πολύ καλά και τον αφήνεις να στεγνώσει σε ένα σουρωτήρι.

Εxtra tip: Δοκίμασε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλεις γάλα και να αφήσεις το ψάρι 2-3 ώρες.

Image by lifeforstock on Freepik