Γίνεται με φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι
Μια συνταγή της Αργυρώς για χταπόδι ξιδάτο που θα λατρέψετε για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και για καλοκαιρινά μαζέματα με φίλους! Το βραστό χταποδάκι μαζί με τη δάφνη, τη ρίγανη και το ξύδι κάνουν έναν συνδυασμό πεντανόστιμο και μυρωδάτο που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το βράσιμο του χταποδιού. Γίνεται με φρέσκο καθώς και κατεψυγμένο χταπόδι. Επίσης διατηρείται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα για πολλές εβδομάδες.
Υλικά
- 1 χταπόδι γύρω στο 1½ με 2 κιλά
- 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 200 ml ξίδι από κρασί
- 200 ml λευκό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Eκτέλεση
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι ξιδάτο, αφού καθαρίσουμε το χταπόδι.
- Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε κατσαρόλα ίσα που να το χωράει, τοποθετώντας το με την κουκούλα προς τα πάνω.
- Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.
- Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρει βράση το χταπόδι, περίπου για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
- Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Μόλις κρυώσει, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές.
- Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.
- Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.
Μυστικά
- Το καλό χταπόδι έχει χρώμα στους τόνους του γκρι.
- Πρέπει να είναι σφικτή και κρουστή η σάρκα του και όχι σαν ζελέ.
- Το ωμό χταπόδι συντηρείται μόνο για μία ημέρα στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο καλά με βρεμένη πετσέτα.
- Χταπόδι που έχει αρχίσει να γίνεται ροζ ή να κοκκινίζει πριν το μαγείρεμα, είναι ακατάλληλο.
Πηγή: argiro.gr