Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ: Το Μοντέλο Εκατομμυριούχος, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Το Μοντέλο Εκατομμυριούχος, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Όσος καιρός κι αν περάσει, τα βιβλία που αναπαύονται στις βιβλιοθήκες μας, αυτοί οι μικροί θησαυροί, έρχεται μια στιγμή που μας μιλάνε και μας ζητάνε να τα διαβάσουμε.

Όπως αυτό εδώ το μικρό διαμάντι με τα τρία υπέροχα διηγήματα του Όσκαρ Ουάιλντ. Το λεπτό πνεύμα, ο λυρισμός, η λεπτή ειρωνεία και η θαυμάσια γλώσσα του μοναδικού Ιρλανδού λογοτέχνη, θα σε συναρπάσουν σε κάθε σελίδα.

Τρία είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: «Το Μοντέλο Εκατομμυριούχος», «Η Σφίγγα χωρίς το Αίνιγμα» και «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ». Το ένα είναι πιο ευφυές, σπιρτόζικο και βαθιά ψυχολογημένο από το άλλο.

Και τα τρία παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής, την εκκεντρικότητα και τις αξίες της αριστοκρατίας της Αγγλίας, του 19ου αιώνα. Στο «Μοντέλο Εκατομμυριούχος», ένας ξεπεσμένος και φτωχός νεαρός, ο Χιούι Έρσκιν, επισκέπτεται ένα φίλο του εκκεντρικό ζωγράφο, στον οποίο ποζάρει για πίνακα, ένας ζητιάνος. Ο Χιούι τον λυπάται και του χαρίζει μια πολύτιμη λίρα. Όμως, ο ζητιάνος είναι ένας τζέντλεμαν εκατομμυριούχος που ποζάρει για να του φτιάξει ο ζωγράφος έναν πίνακα για το σπίτι του. Συμπαθεί τον πονόψυχο Χιούι και του χαρίζει 10.000 λίρες που του χρειάζονται για να τον αποδεχτεί ο δύσκολος αριστοκράτης πεθερός του.

«Η Σφίγγα χωρίς το Αίνιγμα» είναι η ιστορία μιας πλούσιας, μυστηριώδους αριστοκράτισσας που την έχει ερωτευθεί ο νεαρός Λόρδος Μάρτσισον. Ο γοητευμένος άντρας προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της Λαίδης Αλρόι και της  μυστικοπάθειάς της, καθώς δεν του αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε να μπαίνει με δικό της κλειδί σε ένα κτίριο, σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου. Δίκαια, λοιπόν, την υποψιάζεται ότι συναντά κάποιον άντρα, όμως η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή.

Στο τρίτο διήγημα, στο «Φάντασμα του Κάντερβιλ», ο Όσκαρ Ουάιλντ μας περιγράφει την ιστορία μιας αμερικάνικης οικογένειας που αγόρασε ένα σπίτι μαζί με το φάντασμά του, λίγο έξω από το Άσκοτ. Με απίστευτα ιλαροτραγικές περιγραφές, διαβάζουμε πως αντί το φάντασμα να “ξεκάνει” την αμερικάνικη οικογένεια, εκείνη βγάζει από τη μέση το φάντασμα.

Φυσικά, το βιβλίο είναι διανθισμένο από όλα τα πασίγνωστα ρητά ή τσιτάτα για τη ζωή που έχουν κάνει πασίγνωστο τον Ουάιλντ για το πνεύμα του. Όπως:

«Οι γυναίκες είναι για να τις αγαπάς, όχι για να τις καταλαβαίνεις.»

«Έχουμε στ’ αλήθεια τα πάντα κοινά με την Αμερική στις μέρες μας, εκτός, φυσικά, από τη γλώσσα.»

Ένα λαμπρό, λεπτό πνεύμα, μας χαρίζει τρία μικρά πυκνογραμμένα διηγήματα, με ανεπανάληπτη γοητεία. Είναι τόσο διαφορετικά που αξίζει να τα διαβάσεις, ακόμα κι αν πρέπει να τα ψάξεις.

Πηγή: vivlio.gr

Διαβάστε επίσης