Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορους

Μια βελούδινη σούπα κολοκύθας με γλυκά μπαχαρικά

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες – για 8 ως πρώτο πιάτο

  •  1 ½ κιλό κολοκύθα, ολόκληρη, με τη φλούδα της
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 πράσο, σε λεπτές φέτες
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  •  1 ½ λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών
  •  100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες (ή άλλο ξερό φρούτο της αρεσκείας μας, γκότζι μπέρι, ξερά σύκα ψιλοκομμένα κ.ά.)
  •  2 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορος
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορους, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  2. Στη συνέχεια, στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  3. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι, αφήνοντας τη φλούδα.
  4. Απλώνουμε τις φέτες στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο λάδι, τις πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  6. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τον ζωμό και την ψιλοκομμένη πατάτα.
  7. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη σάρκα της κολοκύθας από τη φλούδα και ρίχνουμε τα κομμάτια στον ζωμό που βράζει.
  8. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πατάτα.
  9. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πατάτα.
  10. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη με δόσεις.
  13. Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία τις σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο για 1-2 λεπτά.
  14. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τις σοταρισμένες σταφίδες και τον κολοκυθόσπορο.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης