Μια ωραία παραλαγή του Κέικ
Ετοιμάστε πρώτοι μια απίθανη συνταγή για σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και καραμέλας και απολαύστε την είτε είστε vegan είτε όχι.
Υλικά
Μερίδες: 10
Για το κέικ
- 100 ml ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
- 300 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 50 ml φυτικό γάλα (π.χ. βρώμης, αμυγδάλου ή άλλο)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 60 γρ. σκόνη κακάο
Για την επικάλυψη
- 150 γρ. φυτικό βούτυρο (μαργαρίνη), σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 80 γρ. vegan άλειμμα πραλίνας φουντουκιού με σοκολάτα (τύπου μερέντα)
- λίγα φουντούκια, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα στους 170°C για 7-8 λεπτά (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
Για την καραμέλα
- 400 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 250 γρ. γλυκόζη
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε vegan κέικ σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού και καραμέλα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, σε ένα μπολ, το ηλιέλαιο, τον χυμό, την καστανή ζάχαρη και το φυτικό γάλα μέχρι να αναμειχθούν.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το κακάο.
- Έπειτα, τα προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Επικάλυψη
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το φυτικό βούτυρο και την άχνη μέχρι να γίνουν μια λεία και αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε τη vegan πραλίνα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Καραμέλα
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει καλά, αλλά να μη φουσκώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, μέχρι σταδιακά να σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος προσεκτικά, γιατί θα πιτσιλίσει, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθεί με την καραμέλα.
- Βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι.
- Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
- Απλώνουμε την καραμέλα πάνω σε μια λαδόκολλα σε λεπτή στρώση και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Έπειτα τη σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια, τα οποία κρατάμε για τη διακόσμηση.
- Συναρμολόγηση
- Με σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα της επικάλυψης σε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ.
- Στολίζουμε με τα κομμάτια καραμέλας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φουντούκια.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








